Az év utolsó negyedében tovább drágult, ezer köbméterenként 525 dollárra nőtt az orosz forrásból beszerzett gáz ezer köbmétere, de a gáztörvény múlt őszi módosításának köszönhetően kevesebbet fizet az importőr.

Tovább növekszik az importgáz ára

Az év utolsó negyedében tovább drágult, ezer köbméterenként 525 dollárra nőtt az orosz forrásból beszerzett gáz ezer köbmétere, de a gáztörvény múlt őszi módosításának köszönhetően kevesebbet fizet az importőr.

Az év utolsó negyedében ezer köbméterenként 525 dollárba kerül az Oroszországból hosszú távú szerződés alapján érkező gáz, azaz 40 dollárral többe az előző negyedévinél  – tudta meg a Világgazdaság. Az alkalmazott árképlet két olajtermék jegyzéseit és a dollár árfolyammozgását követi. A vevő E.On Földgáz Trade Zrt. (EFT) azonban olcsóbban ennél jut a gázhoz az orosz-német Panrusgáz Zrt.-n keresztül, mert egymás közti elszámolásukban ugyanazt a módszert alkalmazzák, amelyet – a gáztörvény tavaly ősszel megváltozott előírásának eleget téve –, az EFT is köteles használni, amikor az egyetemes szolgáltatóknak ad el.

 
Az EFT a gáz árában a képlet szerinti árat 60 százalékos súllyal veszi figyelembe venni, s mellette 40 százalékos súllyal bekalkulálja az amszterdami TTF gáztőzsde árát, azaz a spotpiaci árat is. Az orosz gáz árának spotpiaci összetevője nagyságáról minden hónap végén döntenek, úgy tudjuk, hogy októberre előzetesen 380 dollárral kalkulálnak.
Annak, hogy az EFT a képlet szerinti 525 dollárnál olcsóbban jut az orosz gázhoz, ára is van. Míg ugyanis az, aki hosszú távra szerződik, és vállalja az árképlet feltételeit, büntetlenül az eladó nyakán hagyhatja a megrendelt gáz 15 százalékát. A spotpiaci gáz vásárlójának erre nincs lehetősége, mindenképpen ki kell fizetnie az egész, igényelt tételt. Igaz, az EFT csak az egyetemes szolgáltatóknak köteles kevert, alacsonyabb áron adni a gázt, a versenypiacon szabadok a lehetőségei.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.