Tovább romlik Miskolc levegője

Tovább romlik Miskolcon a levegő minősége, csütörtökre virradóra a szállópor koncentrációja elérte a szmogriadó riasztási szintjét, illetve azt meghaladta, ezért a miskolciakat különböző korlátozásokra szólította fel a város polgármestere – tájékoztatta Orosz Gábor, az önkormányzat szóvivője az MTI-t csütörtökön nulla óra után.

A közlés szerint az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kapott információk szerint az elmúlt két napban Miskolc két automata monitorállomásán a határértéket meghaladó szállópor koncentrációt mértek. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően ez a helyzet a szmogriadó riasztási szintjének elérését, illetve meghaladását jelenti – tartalmazza a közlemény.
Orosz Gábor mindezekhez hozzáfűzte: Kriza Ákos (Fidesz) Miskolc polgármestere arra szólítja fel a miskolciakat, hogy a város egész területén mérsékeljék a szilárd – szén és fa, illetve olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket.

A légszennyezettség további romlása érdekében lehetőleg senki ne használja autóját, főleg, ha az dízelüzemű, utazzanak tömegközlekedési járművel, vagy közlekedjenek gyalogosan!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának következő napokra vonatkozó előrejelzését ismertetve a szóvivő közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében az időjárást anticiklon, hideg, stabil légtömeg alakítja.
Szombaton érinti a térséget egy mediterrán ciklon kisebb havazással, feltámadó széllel, majd a jövő hét elején a magasabb légrétegekben erőteljes melegedés indul el, ezért a légköri szennyező anyagok mennyisége a szombati átmeneti csökkenés után várhatóan tovább dúsul.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.