További energiamegtakarító intézkedésekről és fejlesztésekről határoztak Békéscsabán

A nyári szezonra vonatkozó energiamegtakarító intézkedésekről és újabb fejlesztésekről határozott Békéscsaba közgyűlése csütörtöki ülésén.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester az ülésen elmondta, eredményesnek bizonyultak a tavaly ősszel hozott intézkedések, az önkormányzat és intézményei idén január és május között csaknem 30 százalékkal kevesebb áramot és gázt használtak fel, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor újabb fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy további megtakarítást érjenek el – hangsúlyozta. Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint az, hogy “ilyen nehéz időszakban is fejlesztésekről tudunk beszélni, mutatja, milyen fontos az energiagazdálkodás a városnak”. Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester úgy fogalmazott, a jövőben tervezett beruházások, így a kazáncserék, LED-es korszerűsítések, energiatakarékos berendezések beszerzése “minőségi előrelépést jelentenek majd az intézményeknek”. A 16 jelenlévő képviselő egyhangúlag határozott arról, hogy még idén napelemes rendszert telepítenek csaknem nettó 21 millió forint értékben a polgármesteri hivatalra és öt önkormányzati épületre; az Árpád Fürdőben kiépítik a medencetér légtechnikai szabályozásának lehetőségét, a térvilágítást LED-esre cserélik; 1500 közvilágítási lámpatestnél pedig módosítják a fényerő-szabályozást a villamosenergia-költségek csökkentéséért.

Nyáron az önkormányzati intézményekben (a bölcsődékben és óvodákban is) a klímák használatát csak 24 Celsius-fok felett engedélyezik. Ez alól kivételek a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház egyes termei – ahol a festmények állagmegőrzése miatt szükség van ennél alacsonyabb hőmérséklet biztosítására -, valamint esetenként a Csabagyöngye Kulturális Központ, a színház és a bábszínház előadótermei. Határoztak arról is, hogy mivel az idei év első felében mérséklődtek a villamosenergia-egységárak, a korábban elrendelt energiakorlátozó intézkedések közül néhányat felülvizsgálnak. Újraindítják a lakossági információs totemoszlopokat, amelyek plusz-energiaköltségét a rajtuk közvetített reklámért fizetett díjból tudják fedezni.

A Munkácsy-negyedben pedig visszaállítják a kulturális intézmények saját hálózatára kiépített díszkivilágítást szeptember végéig. Az előterjesztés mellékletében olvasható, hogy a Békési vármegyeszékhelyen további fejlesztéseket (kazáncserék, fűtéskorszerűsítések, külsőnyílászáró-cserék, homlokzati hőszigetelések, elektromos hálózatok korszerűsítése) is terveznek az önkormányzati intézményekben 127,66 millió forint értékben “a rendelkezésre álló pénzügyi források függvényében”. A már elkészült fejlesztések (egyebek mellett izzó- és kazáncserék, energiatakarékos gépek beszerzése) értéke csaknem 39 millió forint .További 28 millió forint értékben jelenleg is folynak hasonló beruházások.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.