Továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata érvényes Budapesten

Továbbra is indokolt a kedden elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása a budapesti szállópor-szennyezettségről mért adatok alapján – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán hajnalban az MTI-vel.

A fővárosban nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció, és a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) négy helyen – Széna tér, Teleki tér, Kőrakás park és Erzsébet tér – meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
A szállópor koncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.
Az MTI-hez eljuttatott közleményben Tarlós István főpolgármester köszönetét fejezte ki azoknak, akik (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartóinak) korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari vállalkozásoknak, amelyek önkéntesen korlátozzák a légszennyező forrásaik kibocsátását.
A közlemény hangsúlyozza: Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen – áll a közleményben.
A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetőek: http://twitter.com/budapestfovaros
A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Irodán (Tel: 327-1504; e-mail: ügyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Közterület-felügyelet Vészhelyzeti Információs Központja 0-24 órás Ügyeletén (tel: 301-7535) adnak.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).