Továbbra is folyik a fertőző szennyezés a Szamosba

Továbbra is fertőző szennyezés ömlik a Szamosba. A folyóból vett minták a folyó magyar oldalán is jelentősebb bakteriális szennyezettséget mutattak.

A Greenpeace környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében. A Greenpeace nemzetközi szakértői csapata 2017. augusztus végén újra ellátogatott a romániai Szatmár megyei Vetés (Vetiș) településen a Szamos partjához, hogy mintát vegyen a folyóból. A korábbi, májusi Greenpeace-felmérések során ugyanis kiderült: a területen működő Unicarm húsüzemét is magában foglaló telephelyről bűzös fertőző, veszélyes hulladék, állati maradványok ömlöttek tisztítatlanul a Szamos folyóba, ami a pár kilométerre lévő magyar területeken is problémát okozott.

Az augusztus végi friss Greenpeace-vizsgálat megmutatta: továbbra is rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli habzó, büdös szennyvíz folyik a folyóba. Az akkreditált laboratóriumból származó vizsgálati eredmények ismét azt mutatták, hogy továbbra is fertőző, tisztítatlan szennyvíz jut a Szamosba. A fertőzéseket okozó coliform baktérium telepszáma továbbra is meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül. A folyón leúszó rothadó szennyezés még a pár kilométerrel lejjebbi magyar oldalon, a befolyás alatt körülbelül 6 kilométerrel, Csengernél is érzékelhető és kimutatható volt. „Érthetetlen, hogy több hónapnyi botrány után még midig szennyezés folyik a Szamosba, megkeserítve a környéken kikapcsolódni, fürödni, horgászni kívánók életét. A hatóságokat újfent értesítjük az eredményekről, és azt várjuk tőlük: haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.