Továbbra is jég borítja a Tiszát

A Duna magyarországi szakaszán a jégzajlás minimális, a folyó több helyen jégmentes, a Tiszát viszont csaknem teljes hosszában állójég borítja – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel vasárnap.

Közleményük szerint a Tiszán a jég vastagsága általában 10-25 centiméter között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 1,5 métert is. A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is jelentős 15-30 centiméter vastagságú jég fedi, de néhány helyen már megkezdődött a jég természetes vékonyodása, szakaszos eltűnése. Az OVF szerint a várható enyhülés, leginkább a Kárpát-medence nyugati felén lesz érezhető, ahol a jövő hét második felében 10 Celsius-fok feletti maximumokra és fagymentes éjszakákra is lehet számítani. Eközben a keleti országrészben a vastag hóval fedett területek fölött ködképződés és mérsékelt felmelegedés, napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz a jellemző. Az enyhébb időjárásnak a Tisza vízjárására gyakorolt hatása egyelőre kevés lesz, de kisebb vízszintemelkedések kialakulhatnak.

A vízszintemelkedések nagyságát a külföldi vízgyűjtő területen található hótakaró olvadásának üteme határozza meg.
Az enyhülés következtében a jövő hét második felében a jégtakaró vékonyodása mellett, egyes folyószakaszokon másodlagos jégzajlások indulhatnak meg. A folyók mentén folyamatos jégfigyelő szolgálat működik – ismerteti az OVF. A Tisza jeges árvíz elleni védelmét, ezen belül kiemelten a tiszalöki és kiskörei vízlépcsők üzembiztonságát, összesen 8 jégtörő hajó biztosítja, amelyek állomáshelyeiken – Tokajban, Tiszalökön, Tiszacsegén és Kiskörén – folyamatosan készenlétben állnak. A Vízügyi Szolgálatnak a jeges árvíz elleni védekezés érdekében – jogszabályban meghatározott módon – a jégtörő hajókat minden évben a december 15 – március 1. közötti időszakban a folyókon, az előre kijelölt állomáshelyeiken kell készenlétben tartani. A hajókon szolgálatot teljesítő legénység a jégtörőhajók, úszójárművek és a kikötők jégtelenítéséről folyamatosan gondoskodik. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat.

A közlemény arra is kitér, hogy szombaton a Széchenyi és a Jégtörő VII. hajópár megérkezett a bajai kikötőbe és a kedvezőre fordult dunai jéghelyzet miatt vasárnap az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát folyószakaszon tartózkodó másik hajópár, a Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is visszatér magyarországi állomáshelyére. A hajók továbbra is készenlétben várják a jeges időszak megszűnését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.