Trópusi esőerdőt varázsoltak a Királyi Botanikus Kertekbe

A trópusok illatát, színkavalkádját és hangulatát idéző buja esőerdővel várja a téli szürkeség elől menekülő szigetlakókat a Királyi Botanikus Kertek.

A hatalmas lombok árnyékában megbúvó egzotikus orchideák és trópusi növényfajok egy elárasztott esőerdőt keltenek életre a Délnyugat-Londonban lévő Kew üvegházában. A világhírű növénykert a szokásos évi Trópusi Látványvilág nevű fesztiválja egyik legfőbb látványosságának szánta az életnagyságú csendéletet, amelynek középpontjában egy mesterséges tóból kiemelkedő óriási fa áll.
A dél-amerikai Amazonas folyó minden évben kiönt a medréből és elárasztja a környező esőerdőket. A szezonális áradások idején annyira megemelkedik a vízszint, hogy csónakázni lehet a fák lombjainak közelében.
Az ENSZ által meghirdetett Erdők Nemzetközi Éve alkalmából a növénykert az idei fesztivált a trópusi esőerdők szépségeinek és jelentőségének szentelte. Annak érdekében, hogy minél jobban szemléltessék az esőerdők kiszolgáltatott helyzetét, a szervezők egy “megperzselődött” erdőt is berendeztek az üvegház egyik szegletében, ahol izzó parázsdarabok és az erdőirtás hangjai teszik még valóságosabbá a környezetet.

“A trópusi esőerdőben él a veszélyeztetett fajok mintegy 63 százaléka” – árulta el Stephen Hopper, a növénykert igazgatója. “Ezért döntöttünk amellett, hogy az idei fesztivált az esőerdőknek szenteljük és arra kérjük az ide látogatókat, hogy fordítsanak egy kis figyelmet a természetben rejlő elképesztő szépségeknek, és vegyék észre, hogy mekkora veszély fenyegeti ezt a létfontosságú területet, mielőtt még túl késő lenne” – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.