Trump képtelen belátni: a megújulók legyőzték a szenet

Trump sem tudja megállítani a széntüzelésű erőművek sorozatos bezárását.

Hiába ígérte kampányában, hogy véget vet az Obama-érában vívott „szén elleni háborúnak”: a földgázüzemű és megújuló energiás erőművek építése is olcsóbb, mint az öreg, elavult széntüzelésű erőművek fenntartása. Hiába pózolt egyik rendelete aláírásakor Trump az ovális irodában szénbányászokkal, hiába próbálja betartani ostoba ígéretét, hogy fellendíti a szénbányászatot és a szénerőművek használatát különféle kedvezményekkel, véget vetve az Obama-adminisztráció által indított „szén elleni háborúnak” (ami a Clean Power Plan nevű törvényben valósult meg), a széntüzelésű erőműveknek keresztbe tettek a megváltozott piaci körülmények. Már nem gazdaságos működtetni őket.

Ma már olcsóbb az új megújuló energiás és földgázüzemű energiakapacitások építése és működtetése, mint a régi széntüzeléses erőművek fenntartása – vélekedett James Robo, a NextEra Energy Inc. elnöke. Ráadásul a megújuló energiás kapacitások működtetése a következő években még olcsóbbá válik, és ezt az állami támogatások, adókedvezmények esetleges elvonása, megszüntetése sem fogja megváltoztatni.

Már 2017 elején a megújulók olcsóságáról szóltak a Lazard befektetési cég kalkulációi a fosszilis energiahordozókkal szemben. Az S&P Global Market Intelligence elemzése szerint Trump szénbarát energiapolitikája ellenére 2018-ban a szénerőművek bezárásának mértéke megduplázódott a 2017-ben tapasztalt ütemhez képest.

2018-ban 14,3 gigawattos (GW) szénerőmű-kapacitást vontak ki az amerikai piacról.
2017-ben az ilyen erőművek bezárásai 7 GW-nyi kapacitást érintettek.
A 2018-ban történt bezárások volumene olyan nagy, hogy arra 2015-ben volt utoljára példa. Akkor 14,8 GW összkapacitású erőműveket kapcsoltak ki a hálózatból.
A piaci szereplők már további 22,9 GW-nyi erőművek bezárását jelentették be a 2019 és 2024 közötti időszakra.
Ezzel 71,6 GW-ra nő a 2014 és 2024 között kivont/kivonandó szénerőművek kapacitása.
Az USA jelenlegi szénerőmű-kapacitása 245,6 GW.

Az elemzésből az tűnik ki, hogy a nagy energiavállalatok közül csak egy helyezett üzembe új szénerőművet a közelmúltban – de azt is 2010-ben. Egyik megkérdezett nagy energiacég sem tervezi új szénerőmű építését.
A bezárások mellett döntő vállalatok számításba vették terveikben az üvegházgáz-kibocsátásra vonatkozó s a jövőben egyre szigorúbb előírásokat, vagyis hogy a légszennyezés tonnánkénti ára, a karbonárfolyam növekedni fog, ahogy a világgazdaság és a kormányok előtérbe helyezik energiapolitikájukban a klímavédelmet. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.