Trump megvonhatja a támogatást az elektromos autóktól

A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow, hétfőn jelentette be, hogy a Trump-kormányzat hamarosan megvonja az elektromotorral meghajtott gépjárművek támogatását és mintegy mellékesen a megújuló energiaforrások támogatását is berekeszti.

A The Hill nevű politika szaklap a Reutersre hivatkozva írta, hogy az elektromos autók támogatását 2020-ban, de legkésőbb 2021-ben tervezik leállítani. Az információt a szokásoknak megfelelően kiszivárogtatták, Kudlow pedig arra a kérdésre válaszul közölte egy zárt ajtós megbeszélésen, hogy milyen lépéseket tervez Trump kormánya a General Motors korábban bejelentett, öt gyár bezárására és 15 000 fő elbocsátására vonatkozó jelentése nyomán.
A GM döntése egyébként a demokratákat és a republikánusokat egyaránt feldühítette, jegyzi meg a The Hill. Trump múlt héten már megfenyegette a GM-et a támogatások megvonásával, amennyiben valóban bezárják az öt amerikai üzemet, és kilátásba helyezte a külföldről behozott autók vámtarifájának emelését is, írta az index.hu.

A republikánusok régóta ellenzik a megújuló energiaforrások támogatását a hagyományos nyersanyagokéval szemben, a demokraták viszont azt szeretnék, ha a New Deal mintájára egy Green New Deal-lel az USA átállna a megújuló energiaforrások használatára.

A Fehér Ház döntése annak fényében cseppet sem meglepő, hogy az USA az ENSZ legújabb klímajelentését nem fogadja el, és a G20-as csúcs tagjai közül az egyetlen ország, amelyik még mindig nem írta alá a 2015-ös, környezetvédelemről határozó párizsi egyezményt.

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.