Trump megvonhatja a támogatást az elektromos autóktól

A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow, hétfőn jelentette be, hogy a Trump-kormányzat hamarosan megvonja az elektromotorral meghajtott gépjárművek támogatását és mintegy mellékesen a megújuló energiaforrások támogatását is berekeszti.

A The Hill nevű politika szaklap a Reutersre hivatkozva írta, hogy az elektromos autók támogatását 2020-ban, de legkésőbb 2021-ben tervezik leállítani. Az információt a szokásoknak megfelelően kiszivárogtatták, Kudlow pedig arra a kérdésre válaszul közölte egy zárt ajtós megbeszélésen, hogy milyen lépéseket tervez Trump kormánya a General Motors korábban bejelentett, öt gyár bezárására és 15 000 fő elbocsátására vonatkozó jelentése nyomán.
A GM döntése egyébként a demokratákat és a republikánusokat egyaránt feldühítette, jegyzi meg a The Hill. Trump múlt héten már megfenyegette a GM-et a támogatások megvonásával, amennyiben valóban bezárják az öt amerikai üzemet, és kilátásba helyezte a külföldről behozott autók vámtarifájának emelését is, írta az index.hu.

A republikánusok régóta ellenzik a megújuló energiaforrások támogatását a hagyományos nyersanyagokéval szemben, a demokraták viszont azt szeretnék, ha a New Deal mintájára egy Green New Deal-lel az USA átállna a megújuló energiaforrások használatára.

A Fehér Ház döntése annak fényében cseppet sem meglepő, hogy az USA az ENSZ legújabb klímajelentését nem fogadja el, és a G20-as csúcs tagjai közül az egyetlen ország, amelyik még mindig nem írta alá a 2015-ös, környezetvédelemről határozó párizsi egyezményt.

Ajánlott tartalom

Minden huszadik eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid Magyarországon

Az újautó-értékesítésben jelentősen nő az elektromos autók aránya: 2021 szeptemberében európai szinten már az eladott járművek 23 százaléka volt tisztán elektromos vagy hibrid, ami duplája az egy évvel korábbinak.