Trump napenergia-adói nem állították meg a napenergia terjedését az USA-ban

2017-ben azt várták, hogy a napenergia-ipar is Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborújának áldozatává válik. Januárban az elnök 30 százalékos adót vetett ki az importál napelemekre és panelekre (vagy modulokra).

A kínai napenergia-iparra kivetett vámoktól azt várták, hogy növelik a panelek árait, és a következő években visszavetik a beruházásokat. Ehhez képest az történt, hogy az amerikai közműveknél megduplázódtak az új naperőmű-építések. 2018 első felében rekordmennyiségű, 8,6 gigawatt áramot termeltek a naperőművek. Várhatóan 2019-2020-ban még több beruházás lesz, írta a 444.hu.

A kereskedelmi háború ellenére látható növekedés egyik oda, hogy a kínaiak csökkentették a hazai, napenergia-iparnak nyújtott támogatásokat. Kína május 31-én bejelentette, hogy megszünteti a hazai betáplálási díjakat (kedvező hosszú távú szerződéseket a megújulóenergia-termelőknek). A piaci verseny fokozódott, majd külföldön is terjeszkedett, így a napelemes modulok ára csökkent.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.