Elsöprik Trumpot az amerikai vállalatok

Még az új elnök sem állhat a vállalati fenntarthatósági törekvések útjába.

Még Donald Trumppal is hajlandóak szembe menni az amerikai vállalatok, legalábbis ami a fenntarthatósági törekvések megvalósítását illeti. Egy friss felmérés alapján úgy néz ki, hogy a megkérdezett vállalatok jelentős része elkötelezett aziránt, hogy megvalósítsa azokat a fejlesztéseket és végrehajtsa azokat a változtatásokat, amelyek célja az adott cég fenntarthatóbb üzleti pályára állítása. A GreenBiz szervezet 2017 Green Economy felmérése alapján a megkérdezett vállalatok 60 százaléka nem torpan meg, hanem teljes gőzzel megy előre tovább a fenntarthatósági célok megvalósítása felé, felük ráadásul mindezt úgy teszi majd idén, hogy növeli a fenntarthatósági törekvésekre fordítandó büdzséjét 2017-ben.

Donald Trump elnökké választásával együtt a pesszimistábbak rögtön temetni kezdték az Egyesült Államok fenntarthatósági törekvéseit és programjait. Nem minden ok nélkül tették ezt, hiszen az új elnök minden lehetséges fórumon hangoztatta, hogy nem hisz a globális felmelegedésben és a klímaváltozásban, az országot pedig kilépteti az összes ilyen „hókusz-pókusszal” foglalkozó nemzetközi együttműködésből. Csakhogy a vállalatok úgy tűnik – még az elnök ellenében is – komolyan veszik a fenntarthatósági vállalásaikat, és az elnöki meggyőződéstől függetlenül mennek tovább az általuk ezen a téren meghatározott úton.
A GreenBiz nevű szervezet a napokban hozta nyilvánosságra a 2017 Green Economy nevet viselő felmérését, amelynek eredményei egyértelműen bizakodásra adnak okot. A megkérdezett vállalatok 60 százaléka – jellemzően a legalább egymilliárd dollár éves árbevétellel rendelkező cégek – jelezte, hogy Donald Trump elnöksége és a Kongresszus semmilyen hatással nem lesz a fenntarthatósági törekvéseikre, „teljes gázzal” haladnak majd előre idén is a megkezdett úton. A cégek 34 százaléka – ők voltak a kisebb bevétellel és erőforrásokkal rendelkező vállalkozások – nyilatkozott úgy, hogy az elnöki intézkedések és az esetleges szabályozásbeli változások valamennyire lassítanak a programok megvalósításán, de egyáltalán nem áll szándékukban azokat leállítani.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy miként alakul majd az idei évben a fenntarthatósági programokra, köztük kifejezetten a megújuló és fenntartható energetikai megoldások terjedésének ösztönzésére, támogatására fordítható vállalati büdzsé. A cégek fele – szintén megint a jellemzően a magasabb árbevétellel rendelkező vállalatok – nyilatkozott úgy, hogy a költségkeretet az idei évben növelik, 47 százalékuknál – jellemzően a kevesebb mozgósítható forrással rendelkező kisebb vállalatok – pedig szinten tartják azt.

Nagy kérdés, hogy mi állhat az ilyen vállalati döntések hátterében. Szerencsére erre is rákérdeztek a felmérés készítői – a válaszokból kitűnik, hogy a menedzsment elköteleződése a legnagyobb vezérlő erő a fenntarthatósági programok megvalósíthatóságát illetően. Ezt szorosan követi a fogyasztói elvárások gerjesztette nyomás, illetve a gazdasági előnyök, jelentse az akár a költségcsökkentést, akár a bevételek növelését. És hogy a tengerentúlon az állam mennyire nem mindenható azt jól jelzi, hogy a megkérdezett vállalatok mindösszesen 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a politikai nézetek és a Trump elnökség bármilyen hatással lehet a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységükre.

Az amerikai vállalatok döntő többsége tehát továbbra is kiáll a fenntarthatósági törekvések mellett, elismerik és felismerik a klímaváltozás, az emisszió, a társadalmi egyenlőtlenségek káros hatását és látják meg ezzel párhuzamosan a fenntarthatósági programok gazdasági stabilitást hozó hatását, írta a chikansplanet.blog.hu.

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.