Tudod, hogy mi a napelemes rendszer lelke?

Sokan, akik napelemes rendszerre kérnek árajánlatot észrevehetik, hogy a kivitelező cég a fogyasztáshoz képest valamivel nagyobb teljesítményű invertert kínál.

Miért is teszik ezt a napelemmel foglalkozó vállalkozások? Ennek a kérdésnek járunk utána jelen cikkünkben.

MIÉRT KELL NAGYOBB INVERTER A NAPELEMES RENDSZERBE?

Elsőre érthetetlennek tűnhet, hogy miért is tesznek ajánlást a napelemes cégek nagyobb inverterre, de ennek megvan az ésszerű magyarázata. Azért javasolt kezdetben nagyobb inverterrel szerelt rendszert kialakítani, mert ezzel biztosítható a bővíthetőség. Persze mondhatja erre a vevő, hogy ő nem tervez további bővítést, de ez azt jelenti, hogy csak a jelenlegi fogyasztást látja, és nem gondolkodik kellően előre. A bővíthetőség nem szükség, hanem lehetőség! Erre pedig azért van szükség, mert háztartásunk elektronikai berendezéseinek számát és tudat alatt teljesítményét folyamatosan növeljük.

Bár a modern berendezések egyre energiatakarékosabban tudnak működni, sok esetben előfordul, hogy az elvárt minőség, kapacitás és teljesítmény érdekében a bővítés oly mértékű, hogy a korábbi elavult eszközöknél is nagyobb fogyasztást kapunk eredményül a cserével. Emellett jelentősen megnövekedhet energiaigényünk, ha olyan berendezést vásárolunk, amivel korábban háztartásunk nem rendelkezett, mégis a működést/létezést, vagy a komfortérzetet javítja. Ilyen eszköz például a klíma. A légkondicionáló berendezések energiaigénye igen nagy, így, ha ezzel nem tervezünk előre, akkor kellemetlenül érhet minket, ha a korábban kialakított napelemes rendszer ellenére jelentős a villanyszámlánk.

MIÉRT SZÜKSÉGES ELŐRE KALKULÁLNI?

Először is megkönnyíti az első körös és az utólagos tervezést is a kivitelezők számára. A ház tetőszerkezetének felmérésével jól átgondolt konstrukciót lehet megalkotni. Elő lehet készíteni és megtervezni a bővítéshez szükséges napelemek helyét.

Másrészt azért is okos döntés előre kalkulálni egy esetlegesen megnövekedő fogyasztással és ezáltal egy nagyobb inverterrel kialakítani az alap rendszert, mert ez a berendezés jelenti a legköltségesebb részét az egész napelemes rendszernek. Így, ha később gondolunk csak a bővítésre és az inverterünk nem alkalmas arra, hogy további napelemek kerüljenek rákötésre, akkor új invertert is kell vásárolnunk! Mindezért előre gondolkodva jelentős összeget tudunk megspórolni. Az 1-2 kW teljesítménykülönbség pedig elhanyagolható mértékű többletköltséget jelentenek a kezdeti beruházásnál is. Ráadásul a napelemek piaci ára az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, így a korábbi plusz befektetés a későbbiekben talán meg sem mutatkozik végeredményképpen.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.