Tudod, hogy mi a napelemes rendszer lelke?

Sokan, akik napelemes rendszerre kérnek árajánlatot észrevehetik, hogy a kivitelező cég a fogyasztáshoz képest valamivel nagyobb teljesítményű invertert kínál.

Miért is teszik ezt a napelemmel foglalkozó vállalkozások? Ennek a kérdésnek járunk utána jelen cikkünkben.

MIÉRT KELL NAGYOBB INVERTER A NAPELEMES RENDSZERBE?

Elsőre érthetetlennek tűnhet, hogy miért is tesznek ajánlást a napelemes cégek nagyobb inverterre, de ennek megvan az ésszerű magyarázata. Azért javasolt kezdetben nagyobb inverterrel szerelt rendszert kialakítani, mert ezzel biztosítható a bővíthetőség. Persze mondhatja erre a vevő, hogy ő nem tervez további bővítést, de ez azt jelenti, hogy csak a jelenlegi fogyasztást látja, és nem gondolkodik kellően előre. A bővíthetőség nem szükség, hanem lehetőség! Erre pedig azért van szükség, mert háztartásunk elektronikai berendezéseinek számát és tudat alatt teljesítményét folyamatosan növeljük.

Bár a modern berendezések egyre energiatakarékosabban tudnak működni, sok esetben előfordul, hogy az elvárt minőség, kapacitás és teljesítmény érdekében a bővítés oly mértékű, hogy a korábbi elavult eszközöknél is nagyobb fogyasztást kapunk eredményül a cserével. Emellett jelentősen megnövekedhet energiaigényünk, ha olyan berendezést vásárolunk, amivel korábban háztartásunk nem rendelkezett, mégis a működést/létezést, vagy a komfortérzetet javítja. Ilyen eszköz például a klíma. A légkondicionáló berendezések energiaigénye igen nagy, így, ha ezzel nem tervezünk előre, akkor kellemetlenül érhet minket, ha a korábban kialakított napelemes rendszer ellenére jelentős a villanyszámlánk.

MIÉRT SZÜKSÉGES ELŐRE KALKULÁLNI?

Először is megkönnyíti az első körös és az utólagos tervezést is a kivitelezők számára. A ház tetőszerkezetének felmérésével jól átgondolt konstrukciót lehet megalkotni. Elő lehet készíteni és megtervezni a bővítéshez szükséges napelemek helyét.

Másrészt azért is okos döntés előre kalkulálni egy esetlegesen megnövekedő fogyasztással és ezáltal egy nagyobb inverterrel kialakítani az alap rendszert, mert ez a berendezés jelenti a legköltségesebb részét az egész napelemes rendszernek. Így, ha később gondolunk csak a bővítésre és az inverterünk nem alkalmas arra, hogy további napelemek kerüljenek rákötésre, akkor új invertert is kell vásárolnunk! Mindezért előre gondolkodva jelentős összeget tudunk megspórolni. Az 1-2 kW teljesítménykülönbség pedig elhanyagolható mértékű többletköltséget jelentenek a kezdeti beruházásnál is. Ráadásul a napelemek piaci ára az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, így a korábbi plusz befektetés a későbbiekben talán meg sem mutatkozik végeredményképpen.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.