Mi történik az elhasznált napelemekkel?

Úgy tűnik megvan a megoldás a napelemek újrahasznosítására.

A mai világban szinte minden terméknél az felmerülő kérdés az újrahasznosíthatóság. A tisztán papír, műanyag, üveg tartalmú eszközökre, tárgyakra már megvan a kiforrt technológia, ami lehetővé teszi ezeknek az anyagoknak a gazdasági körforgásban való maradását. De mi a helyzet a bonyolultabb, több összetevős eszközök újrahasznosításával? Ez már sokkal komplexebb feladat. Ezeknél szükségszerű a felhasznált anyagok minél hatékonyabb szétválogatása, hogy minél kisebb veszteséggel lehessen őket ismételten hasznossá tenni. Ilyen termékek klasszikusan az elektronikai berendezések, amikben különböző fémeket, műanyagot és üveget egyaránt találunk.

A napelemek szintén elektronikai hulladéknak számítanak, és ugyancsak több különböző anyag felhasználásával kerülnek előállításra. Jelenleg ez okozza a fő problematikát az újrahasznosításukban. Szükségszerű tehát, hogy legyen egy jó újrahasznosítási megoldás, ami lehetővé teszi, hogy ne csak működésük során számítsanak környezetbarátnak, hanem életciklusuk végén is. Amennyiben nem cselekszünk időben, akkor 10-20 év múlva tömegével jelenhetnek meg a napelemek a hulladékudvarokban szaporítva a lerakásra kerülő szemetet.

ÚGY TŰNIK MEGVAN A MEGOLDÁS!

Évek óta több kutatócsoport dolgozik azon a Földön, hogy megoldást találjon a napelemek újrahasznosítására. Most egy német csapat úgy tűnik megtalálta az eddigi legmegfelelőbb eljárást. A freiburgi kutatók már 2004-ben elérték, hogy egy szilícium alapú napelemet 96%-ban újra tudtak hasznosítani. Ráadásul úgy, hogy a régi napelemből újat lehetett gyártani! Az eljárás során egy napelem panelt 600°C fokra hevítettek fel, így a benne lévő műanyag fokozatosan elégett, a visszamaradt anyag pedig az üveg, a fém, és egyéb félvezetők lett. Így előbbi kettő anyag rögtön olvaszthatóvá és újra felhasználhatóvá vált. A félvezetők kémiai úton feloldhatók, majd újra gyárthatók, a vezetők pedig megtisztítva új napelem előállítására alkalmasak.

Azt azért ki kell emelni, hogy az újrafeldolgozott anyagokból készült eszközök nem tudnak ugyanolyan minőséget képviselni, mint a korábbi. Ugyanez jellemző az újrahasznosított anyagokból készült napelemekre is. Az ezzel az eljárással készült panelek 70%-os hatékonysággal tudnak működni egy teljesen újjal szemben. Ugyanakkor megnyugtató tény, hogy nem kell ezentúl a napelemekre hulladékként tekinteni. Egy másik szervezet, aki élen jár a napelemek újrahasznosításában a Solar Energy Industries Association (SEIA), akinek már szilárd elképzelései vannak a jövőre nézve a tömegesen megjelenő fotovoltaikus panelek újrahasznosíthatóságát illetően.

A SEIA olyan csúcstechnológiára épülő feldolgozó üzemeket kíván létrehozni, ahol a napelemes hulladékot biztonságosan és szakszerűen tudják majd kezelni, majd olyan kész termékeket gyártani, melyek hatékonysága is közel megegyezik majd az új termékekével. A szervezet célja egy hosszú távon is fenntartható, körkörös gazdaság kialakítása, mellőzve ezzel a napelem-lerakók létrejöttét.

Mindkét bemutatott eljárásnál az elképzelés a következő:

Új nyersanyag – Késztermék (új napelem) – Hulladék – Újrahasznosított nyersanyag – Új(rahasznosított) napelem

A napelemekkel történő energiatermelés egyik legnagyobb előnye a fenntarthatóság. A panelek újrahasznosításával pedig már adott a lehetőség arra is, hogy a napelem, mint termék is egy környezetbarát eszköz lehessen.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.