Tudta hány kilogram veszélyes hulladékot termel egy évben?

Minden egyes magyar majdnem száz kilogram veszélyes hulladékot termel egy évben Magyarországon.

Ha ezek a hulladékok kikerülnek a természetbe, annak súlyos környezetromboló és egészség-károsító hatásai lesznek. Ugyanakkor tudatos kezelésükkel könnyen tudunk tenni annak érdekében, hogy a megfelelő helyre és a megfelelő módon kerüljenek.

A könnyen újrahasznosítható, és szelektív módon gyűjthető hulladék mellett a másik fontos hulladéktípus a veszélyes hulladék. Veszélyes hulladékoknak azokat nevezzünk, amelyek bármely összetevőjének átalakulása súlyos környezetromboló hatással bír, s emellett még az emberi egészségre is káros hatással lehet. A hétköznapi életünk során is keletkeznek ilyen hulladékok, ami ellen szintén nem nehéz védekezni, csak egy kis odafigyelés, utánajárás szükséges hozzá.

Az Eurostat adatai szerint 2012-ben Magyarországon személyenként körülbelül 70 kilogramm veszélyes hulladék keletkezett, ez országon szinten ez közel 700 millió kilogramm (azaz 700 ezer tonna) veszélyes hulladékot jelet. Az Európai Unióban 2015-ben 74 millió tonna veszélyes hulladék keletkezett, az EU-12 esetében a hulladék mennyisége csökkenést mutat, de az EU–27-ek esetében szakértők az elkövetkezendő években további 0,5%-os növekedésre számítanak.

A hétköznapok során keletkező leggyakoribb veszélyes hulladék fajták a különböző olajok, elektronikai hulladékok, az elromlott háztartási gépek, berendezések; az elemek, akkumulátorok; a gyógyszerek; a különböző vegyi anyagot tartalmazó szerek. Szerencsére ma már könnyen el tudunk bánni ezekkel a hulladékfajtákkal is, csak egy kis odafigyelés szükséges hozzá. AMIT SEMMIKÉPPEN SEM SZABAD TENNI EZEKKEL A HULLADÉKOKKAL: A LEFOLYÓBA, WC-BE ÖNTENI ŐKET; ELÉGETNI; A HÁZTARTÁSI SZEMÉTBE DOBNI; ÉS AZ ÉLŐVIZEKBE VAGY A TALAJBA JUTTATNI!

Többek között erre a problémára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz…! kampányának őszi szakasza, amelynek egyik fő célja, hogy hasznos tanácsokkal, és tippekkel lássa el az embereket, hogy mit tudnak kezdeni a már meglévő hulladékkal. Nézzünk is néhány ilyen, könnyen betartható tippet a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok kezelésére:

1. Az elhasznált olajat tároljuk egy jól zárható műanyag palackban, és adjuk le az erre kijelölt helyeken: hulladékudvarokban, a benzinkutakon vagy a veszélyeshulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak!

2. Próbáljunk meg minél hosszabb élettartamú elektronikai berendezést vásárolni, így kevesebb elektroszemét keletkezik. Ha már nem használjuk őket, értékesítsétek újra, vagy vigyük vissza a boltba ahol vettük, vagy adjuk le a hulladékudvarokon!

3. Az elemek, és a különböző akkumulátorok nagyon veszélyesek a bennük található nehézfém-tartalom miatt! Ha újratölthető akkumulátoros elemeket használunk azzal megelőzhetjük az elem-hulladék keletkezését. Fontos, hogy gyűjtsük őket otthon, majd adjuk le veszélyeshulladék–átvevőknél, a vásárlás helyén, vagy a hulladékudvarokban.

4. A gyógyszerhulladék keletkezését megelőzhetjük azzal, hogy csak akkora kiszerelésűt, és csak annyi gyógyszert vásárolunk, amennyire mindenképpen szükségünk van. Ha lejárt a szavatosságuk, vagy már nincsen rá szükségünk, akkor a legtöbb gyógyszertár visszaveszi őket.

5. A háztartásban vegyi hulladék keletkezik a festés vagy éppen a takarítás során is. Az ilyen anyagokat sose öntsük bele tisztán a lefolyóba vagy a WC-be! Ezeket a vegyi anyagokat tartalmazó szereket lerakással semlegesítik a szakemberek, ezért erre szakosodott helyeken történő leadásuk a javasolt, például a hulladékkezelő vállalatok hulladékudvaraiban.

A fővárosban az FKF által üzemeltett Hulladékudvarokban van lehetőség a veszélyes hulladék leadására, erről az FKF oldalán lehet tájékozódni. Az ország többi részén található veszélyes hulladék átvevő helyekről a Humusz Szövetség által készített adatbázisban, az alábbi linken lehet informálódni. Az érdeklődők további tippeket, és jó tanácsokat a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán kaphatnak. Az őszi kampány reklámfilmjei, és kreatív anyagai az következő linken érhetőek el.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.