Tudta, hogy 25 fokban termelnek ideálisan a napelemek?

A napelemek egyik legnagyobb ellensége a 35 fokos hőség.

A napelemek fizikai tulajdonságait tekintve ugyan igen ellenállóak az őket érő környezeti hatásoknak, ugyanakkor bizonyos elemek ki is hatnak teljesítményükre. Ilyen impulzus a napsugárzás is, ami éppen az „üzemanyagot” is jelenti a panelek számára. A napelemek sötét színük miatt hőelnyelő tulajdonsággal is rendelkeznek. Ez a sajátosság jól jön abban az esetben, ha a téli hónapokban hó borítja a paneleket, hisz ez elősegíti az olvadást. Nyáron viszont ez csak hátrányt jelent. Az erős napsugarak annyira felforrósítják a paneleket, hogy azok termelékenysége lecsökken. Érdekesség, hogy néhány napelem gyártó pont a hőelnyelő tulajdonság miatt kombinált napelemeket is fejleszt, amelyek az elektromos áram előállítása mellett a bennük áramló folyadékok (olaj, víz) felmelegítésére és azok további hasznosítására is alkalmasak. Tudni érdemes, hogy a napelemek 20-25 fokos hőmérsékleten tudják leadni a legnagyobb teljesítményt. Ez az a hőmérséklettartomány is, aminél a gyártók a teszteket futtatják le a laboratóriumokban a paneleken.

Vagyis a telepítéseket követően a folyamatosan változó körülmények között a mért adatok eltérhetnek a meghatározottaktól. Ilyen változó körülmény a hőmérséklet is. A napelemeket az évszakok, napszakok és a Nap beesési szögének változásával más-más hőbehatás éri. A legtöbb hagyományos napelem a keletkező hővel nem tud hatékonyan gazdálkodni, sőt leginkább negatív hatásként éli azt meg. Laboratóriumi körülmények között egy napelem panelra 1000W/m2 besugárzást bocsátanak, 1,5-es légköri tisztaság és 25 °C cellahőmérséklet mellett. A nyári időszakban ugyanakkor a napelemek felületi hőmérséklete elérheti akár a 60-70 °C fokot is.

Az optimális 25 °C-os üzemi hőmérséklettől való 1 °C-os eltérés körülbelül 0,4%-nyi teljesítménycsökkenést jelent. Így nem kell csodálkoznunk, ha az enyhe, de napsütéses tavaszi időszakban a napelemek jobban teljesítenek, mind a 30 °C feletti nyári hónapokban, mikor a panelek felületi hőmérséklete a léghőmérséklet többszöröse is lehet.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.