Tükörben a világ kiállítás

A kiállítás április 14-e és május 16-a között van nyitva, hétfő kivételével 10 és 18 óra között, helyszíne az Iparművészeti Múzeum földszintje, a bal oldali galéria.

Az egy hónapig ingyenesen megtekinthető kiállítás egy felfedezőút, mely színes, kacskaringós víziókkal és tömérdek játékkal várja az érdeklődőket. A tavaly a Millenárison megrendezett kiállítás alkotói idén a Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux Csoport. Vándorkiállításként idén Szentesen és Pécsett lesz még látható. Fő támogató az ÖKO-Pack Nonprofit Kft (www.okopack.hu), támogató a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (www.nfft.hu), amely a kiállítás keretében az április 20-án Jövőkereső címmel konferenciát is szervez.

A tárlat látogatói ötleteket meríthetnek arra, hogy hogyan élhetnek boldogan anélkül, hogy tevékenységükkel a bolygó túlélését és embertársaik életminőségét veszélyeztetnék. A kiállítás azt sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; hanem mérlegre kell tennünk: mi is az, ami igazán fontos, mi is az, ami nélkülözhetetlen. Az eddig szakmai körben megfogalmazott gondolatokat megismerteti a nagyközönséggel. A művészi igénnyel kidolgozott látvány, a kreatív ötletek hada mind az érthetőség szolgálatában áll. A Föld egyes országainak ökológiai lábnyomát például meghökkentő külsejű cipők szemléltetik.

Az „élelmiszer-kilométerekről” egy gusztusosan megterített asztal mesél, ahol a tányérból egy számológép kacsint ránk, melyen kiszámolhatjuk, hány kilométert utazott reggelink a termőföldtől az asztalunkig. Másutt ráébredhetünk, hogy valójában hogyan, és mivel töltjük napjainkat. Készíthetünk környezetbarát ajándékot, akár a kiállításon, vagy az itteni ötletekből merítve, otthon. Az előre bejelentkezett iskolai csoportokat a Zöld Fiatalok Egyesület által felkészített, ökológiailag tudatos életvitelt folytató fiatal tárlatvezetők kalauzolják bensőséges hangulatú „beszélgetős” foglalkozásokon. Itt számít a gyerekek véleménye, érvelhetnek álláspontjuk mellett, ami sokszor új élmény a gyerekeknek és fiataloknak.

A kiállítás és a hozzá szervesen kapcsolódó, 33 foglalkozásvázlatot tartalmazó Tükörben a Világ játékgyűjtemény megmutatja, hogy az egyre növekedő létszámú emberiség jelenlegi, habzsoló életmódja szerint négy földgolyóra lenne szükségünk. Az anyag játékosan sarkall önismeretre, miközben megkérdőjelezi, hogy valóban a túlzott motorizáció, a százféle elektromos készülék, a mértéktelen húsfogyasztás hozza el az emberek megelégedettségét, vagy képes az emberiség féken tartani vágyait és megelégszik szükségletei kielégítésével? A normális értékrend megerősítését célzó, kiutakat mutató kiállítás szeretné minél több emberhez eljuttatni a fenntarthatóság eszméit, ezért vándorkiállítás, amely ebben az évben először itt látható ebben a formában.

A kiállítás az iskolások mellett a döntéshozók szemét is szeretné felnyitni. A világban egyre szaporodik azoknak a jelentéseknek a száma, amelyek megkérdőjelezik a jelenlegi fejlődési paradigma létjogosultságát, többek között például Tim Jackson, a brit Fenntartható Fejlődési Bizottság közgazdász tagja, a „Jól-lét növekedés nélkül? Átalakulás a fenntartható gazdaságba” (Prosperity without growth?)  címmel megjelentetett tanulmányában. A dokumentum rávilágít arra, hogy egy olyan világ, amelyben minden ugyanúgy mehet tovább, mint eddig, egyszerűen elképzelhetetlen. Az éghajlatváltozás, a fosszilis tüzelőanyagok fogyása, az eltűnő biológiai sokféleség és a globális egyenlőtlenség mind olyan kérdések, amelyek az elmúlt évtizedben könyörtelenül megjelentek a nemzetközi politika napirendjében. Világossá vált, hogy a korábbiakhoz hasonlóan nem lehet tovább halogatni a válaszokat, és a következő generációkra hárítani a megoldást. A kiállítás célja, hogy erre is felhívja a figyelmet, és bemutassa, hogy halaszthatatlan az állandó gazdasági növekedés helyett új módot keresni a jól-léthez, olyat, amely nem teszi tönkre a világot.

Az immár halmozódó, egymásba ölelkező és egymást tápláló környezeti, társadalmi és gazdasági válság nem ürügy, hanem ok az azonnali változtatásokhoz. A válaszok kimunkálása és végrehajtása ma már halaszthatatlan, és reméljük, hogy még nem késő. Igaz, hogy még messze vagyunk attól, hogy a társadalom többsége megértse és igényelje a fenntarthatósághoz vezető, nyilván nem mindig diadalmas lépéseket. Nem lehet egyik napról a másikra felszámolni, de talán még megkérdőjelezni sem azokat a tabukat, amelyek évtizedeken keresztül társadalmunk részei voltak, és amelyek olyan mélyen belénk gyökereztek, hogy legtöbben meg sem kérdőjelezzük azokat. A kiállítás, egyike azoknak a próbálkozásoknak, amelyek megkérdőjelezik jelenlegi nézeteinket a világról. Apró, de nagyon fontos lépés egy más minőségű jól-lét felé, amelyben az ember képes harmóniában élni önmagával és természetes környezetével. Kívánjuk, hogy a jövő útjain egyre többen ezeknek a gondolatoknak a jegyében járjunk!

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.