Túl drága lenne Trump napelemes fala

Nemcsak a szolárpanelek dobnák meg az egyébként is költséges építkezés büdzséjét, hanem a hálózat kiépítése, mellyel a gyéren lakott határvidékről a városokba juttatnák az áramot.

Trump 12,1-15,4 méter magas, átlátszó falat akar, nehogy a fal felett átdobott, 25-30 kilós drogcsomagok valakit fejbe találjanak. (Igen, valóban ezzel indokolta a transzparens fal szükségességét.) A 3218 kilométer hosszú határból csak 1126-1448 kilométeres szakaszon létesítene falat, mert szerinte a többi helyen a természeti viszonyok fogják vissza az illegális határátlépést. Elsősorban folyók. Texasban a Rio Grande folyik a határszakasz nagy részén, Arizonában pedig a Colorado-folyó, bár ez csak 24 mérföldes szakaszon. Trump a két folyót “erőszakos és kegyetlen” folyású víztömegként jellemezte riportereknek az Air Force One fedélzetén, útban Franciaország felé. Persze ebben is van némi elrugaszkodás a valóságtól, ahogy azt Trumptól már megszokhattuk. Texasban például a folyó néhol legfeljebb annyira széles, mint egy patak.

Ironikus, hogy az az amerikai elnök, aki kilépteti országát a párizsi klímaegyezményből; s a klímaváltozást a kínai napelemgyártók összeesküvésének nevezi, hogy olcsó szolárpaneleikkel legyőzhessék a konkurens amerikai termékeket – nos, ez az államférfi végül napelemeket akar helyezni a falra, amivel feltartóztatná az illegális bevándorlást a mexikói határon. “Nincs jobb hely a napenergiára a mexikói határnál, a déli határnál. Nagyon jó az esélye, hogy felépíthetünk egy szolárfalat, ami még jól is nézne ki.”

Trump közölte azt is, hogy nagyvállalatok dolgoznak a fal megvalósíthatósági tervein, de (cég)neveket nem mondott.
“Gyönyörű építményről” zengedezett az elnök, hozzátéve, hogy “elképesztő tervezeteink vannak”, ami arra utal, hogy már több dizájntervet is átnézett. A határon egy 1046 kilométeres szakaszon már eleve meghúzódnak kerítések és falak, ezeket is fel kell újítani, hangsúlyozta Trump. 1100-1500 kilométeres falon szolárpaneleket működtetni nem kevés energiatermeléssel jár. A Gleason Partners alapítója, Tom Gleason áprilisban azt mondta a The Washington Postnak, hogy már benyújtott egy látványtervet a napelemes falra a Fehér Háznak. Ő úgy számolta, mérföldenként (1,6 km.) 2 megawatt áramot tudna generálni a fal, ami 350 háztartás ellátásához elégséges. A költség: 7,5 millió dollár/mérföld.

A portlandi Elemental Energy úgy számolta, az ezer mérföldes fal 2657 gigawattóra (GWh) energiát tudna termelni évente. Ilyen mennyiségű áramnak a piaci értéke 106 millió dollár lenne. Érdekes módon az Air Force One fedélzetén utazó újságíróknak azt mondták Trump sajtósai, hogy nem hozhatják nyilvánosságra a falról szóló kommentjeit, de amikor egyikük nyilvánosan megkérdezte Trumpot Párizsban, hogy miért titkos ez az egész, Trump is ámélkodott ezen, s végül a Fehér Ház belátta, hogy a titkolózás tényének nyilvánosságra kerülése elég ciki, és elküldték az újságírónak a beszélgetés kéziratát, mondván, nyugodtan megírhatja a lapjának. Egy becslés szerint a szolárpanelek 500 000 háztartást tudnának ellátni árammal. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.