Túl magasak az európai energiaárak

Rendesen elhúzott az energiaköltségek csökkentésében az Egyesült Államok Európa mellett; nekik főleg a palagáz miatt megy nekik ilyen jól – mondta Johannes Teyssen, az E.ON vezérigazgatója a Financial Times-nak adott interjújában.

Szerinte ez a versenyelőny évekig  fennmaradhat, és félő, hogy a nehézipari cégek – például a vegyiparban működő társaságok – kiszállnak a piacról. Az európai energiapolitika sem nagyon törekszik a hártrány behozására.

Európa lemaradt

A unió egyik legfontosabb megoldandó problémája az energiaárak kérdése. Az energetikai kérdés már májusban felmerült az EU-s vezetők körében a brüsszeli csúcstalálkozón. Az USA-ban a palagáz kitermelése miatt negyedével alacsonyabbak a földgáz költségek. Ezt a versenyelőnyt nem lesz egyszerű leküzdeni, és jelentős innovációs fejlesztést igényel. Még ha az unió is beszállna a palagáz kitermelésbe, és engedélyezné a szükséges hidraulikus repesztési eljárást, akkor is legalább 5 évbe telne, mire megfelelő szintre fejlesztik az iparágat – mondta Teyssen.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.