Túlélték az utolsó jégkorszakot

Túlélték az utolsó jégkorszakot egyes skandináviai fák, ami cáfolni látszik azt a széles körűen elterjedt nézetet, hogy valamennyi kipusztult a vidéket borító hatalmas jégtakaró alatt – idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Skandinávia modern fái az eddigi vélekedés szerint olyan egyedektől származnak, amelyek a kilencezer évvel ezelőtti enyhülés, a jég elolvadását követően vándoroltak természetes úton északra. A Science című tudományos folyóiratban ismertetett kutatás azonban azt mutatja, hogy néhány tűlevelű fa a jégborításból kiemelkedő hegycsúcsokon vagy védett helyeken túlélte a fagyos korszakot. “Eredményeink azt igazolják, hogy a skandináviai tűlevelű fák nem egyetlen őstől származnak, ahogyan azt korábban hitték” – hangsúlyozta Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem Geogenetikai Központjának professzora.

A kutatók a ma fellelhető, modern fenyők DNS-állományát elemezték, valamint a tavak fenekéről vett üledékmintákban is kutattak néhai fenyők genetikai állománya után, amelyeket aztán összehasonlítottak. Mint Willerslev elmondta, a DNS-elemzések azt mutatták, hogy egy-egy facsoport menedékekben – kisebb, jégmentes “zsebekben” – akár több tízezer éven keresztül is túlélte a kemény éghajlatot, majd a jég visszavonulása után tovább szaporodtak. Sikerült az analízissel megkülönböztetni azokat a fákat, amelyek ősei Európa délebbi és keletebbi jégmentes részéről kerültek természetes úton Skandináviába azoktól, amelyek ott korábban őshonosak voltak – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

2030-ra az élőhelyek 30 százalékát, 2050-re pedig a 90 százalékát helyre kell állítani

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.