Túllépi az EU a megújuló energiák részesedésére kötelezően vállalt arányt – prognózis

Túl fogja teljesíteni az Európai Unió azt a célkitűzését, hogy 2020-ra energiafelhasználásának 20 százaléka megújuló forrásból származik – az európai szélenergia-szövetség (EWEA) kedden Brüsszelben közzétett prognózisa szerint. A szövetség a 27 tagország nemzeti akciótervének elemzését végezte el, és Justin Wilkes igazgató bejelentése szerint azt állapította meg: az arány 20,7 százalékos lesz.

A jelenlegi prognózis szerint csupán két EU-tagállam, Luxemburg és Olaszország marad majd el nemzeti célkitűzésétől, de ők is jelezték, hogy importtal fedezni kívánják az elmaradást.
Az EWEA szerint Magyarország 1,7 százalékponttal lépi majd túl 13 százalékos vállalását. Bulgária (2,8 százalék), Spanyolország (2,7) és Görögország (2,2) után ez a negyedik legnagyobb elmozdulás pozitív irányban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.