Túllőtte magát a Föld

Bemutató a brüsszeli Európa Parlamentben, az „Ökológiai Túllövés Napja” alkalmából rendezett konferencián 2012-ben az Ökológiai Túllövés Napja augusztus 22-re esett.

Ez azt jelenti, hogy 8 hónap alatt (!) elfogyasztottuk az ez évre rendelkezésre álló erőforrásokat. Amit azóta használunk fel a számítógép működéséhez, a repülőgépjáratok üzemeltetéséhez, a szántóföldek megmunkálásához, stb. az mind-mind a jövő évi „költségvetésből”, illetve a jövő generációk éléskamrájából hitelezzük meg magunknak. Ezzel rohamosan gyorsítjuk élőhelyünk állapotának leromlását, a biodiverzitás (biológiai sokszínűség) csökkenését, nem hagyunk időt a Föld regenerációs képességének megújulására. Sokat hallunk egyik legfontosabb elemünk, a VÍZ problémáiról, szennyezéséről, hozzáférési nehézségeiről és pazarlásáról… De tudjuk-e, hogy Kínában 57-szer, Európában 17-szer, Amerikában 10-szer, Ausztráliában pedig 5-ször gyorsabban pusztul a TALAJ a természetes regenerálódási ütemnél???
-

Többek között ezekről a kihívásokról lesz szó a Túllövés napjának alkalmából megrendezett konferenciának Brüsszelben: Az EU válasza az Ökológiai Túllövés Napjára: a Rio+20 eredményeinek végrehajtása. A konferencia főszervezője a GLOBE EU egyesület (Az Európai Parlament elkötelezett tagjainak szervezete a kiegyensúlyozott környezetért -szerk.), a Global Footprint Network (Globális ÖkoLábnyom Hálózat), az EBB-vel (Európai Környezetvédelmi Iroda) és a CEEweb a Biodiverzitásért szervezetek. A konferencia foglalkozni fog a Túllövés Napjával, mely a tavalyi évben szeptember 27-én volt, idén pedig már augusztus 22-ére esett… Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi globális fogyasztásunk másfél (!!!) Földbolygót igényel. Ez térben nyilván nem kivitelezhető –mivel „csak” egy Földbolygónk van-, de ez hosszú távon azt jelenti, hogy erőforrásaink készleteit és megújuló képességüket kimerítjük.
-

A konferencia lehetőséget teremt, hogy az Európa Parlament tagjai párbeszédet folytassanak a civil szféra képviselőivel, nemzetközi szervezetekkel, az akadémiai tagokkal és az Európai Bizottsággal, közösen keresve és megvitatva az Európai Unió válaszait a fenyegető Ökológiai Túllövés kapcsán. A rendezvényen további eleme lesz a Rio+20 csúcskonferencia eredményeinek megvitatása, kiértékelése és a fenntartható fejlődés felé vezető út kimunkálása. A konferenciára meghívást kapott a Tükörben a Világ kiállítás is, mely kiegészítő eleme lesz a rendezvénynek. A kiállítás szemléletes installációkkal mutatja be azokat a fenntarthatósági problémákat, melyekkel nap, mint nap szembesülünk. A kiállítás külön értéke, hogy mindhárom fenntarthatósági pillért figyelembe veszi (gazdasági, társadalmi, környezeti) és ezek alapján egy rendszerelméletben mutatja be a megoldási lehetőségeket, alternatívákat. A fenntartható fejlődés tárlata megtekinthető 2012. szeptember 3-7-ig, az Európa Parlamentben (Espace Couloir Cheval – Zone E – ASP Building, Brussels, Belgium), a konferencia regisztrált látogatói és az Európa Parlament látogatói számára nyitva tartási időben.

A kiállítás Brüsszelben angolul kerül bemutatásra, hazánkban pedig elérhető magyar nyelven a teljes, 350 négyzetméteres kiállítás, ami éppen helyszínek és partnerek jelentkezését várja! A kiállítás anyagához kapcsolódó oktatófilm és oktatási segédlet a honlapról letölthető, vagy a szervezőktől megrendelhető. A Tükörben a Világ alkotói a Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux csoport.  A kiállítást támogatója az ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.