Túlszaporodtak a vaddisznók, kevés az apróvad, de jó évadra számítanak a vadászok

Egész Európában, így Magyarországon is túlszaporodott a vaddisznóállomány, az áradások és a belvizek miatt csökkent az apróvadak száma, a gímszarvasok viszont szépen fejlődtek, de összességében jó idényt kezdhetnek a magyarországi vadászok – mondta a zalai vadászati évadnyitó szombati rendezvényén Zalaegerszegen az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Feiszt Ottó megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy 1991-ben először Zalában rendeztek vadászati ünnepet, amely mára országosan elterjedtté vált. A rendezvénnyel az a céljuk, hogy a civilek számára a hivatásos és sportvadászok, valamint a vadgazdálkodók megmutatathassák, mit is kell tenniük egész évben az eredményes vadászati szezon érdekében.
Hozzátette, hogy az orvvadászat erősödése veszélyezteti a gímszarvas állományt, a túl sok vaddisznót pedig szinte már kötelességszerűen kell vadászni. Összességében azonban biztató lehet a szezonkezdés, ha a remények szerint lesz elég külföldi és hazai vendégvadász is.
Gyutai Csaba, az idei rendezvénynek otthont adó Zalaegerszeg alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy Zala az országos átlagnál kedvezőbb, mintegy 18 százalékos erdősültségével kiváló adottságokat nyújt a vadászathoz. A megyében 44 szervezet több mint 2300 tagja vadászik, az itt élők közül minden tizedik család részese valamilyen formában a vadászati kultúrának.
Arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy Nimród és a honfoglalókat a Kárpát-medencébe vezető csodaszarvas révén ősidők óta megvan a magyarságban a vadászat iránti tisztelet. Ez számos területen tetten érhető, hiszen megjelenik az irodalomban, a képzőművészetben, helye van a közgyűjteményekben, de még a kutyatartásra is hatással van.

A megnyitót követően Feiszt Ottó az MTI kérdésére elmondta: tavaly még mintegy 20 százalékkal csökkent Magyarországon a vendégvadászok száma a gazdasági válság hatásaként, idén azonban némi javulásra van remény. Eddig nagyjából 5 százalékkal nőtt a vadászati lehetőség iránti igény.
A szarvasbika, mint az egyik legimpozánsabb és legértékesebb vad állománya a többi nagyvadéhoz hasonlóan országszerte gyarapodóban van, ami kedvező a vadászati lehetőségek szempontjából. Az idei árvizek és nagy esőzések okozta belvizek miatt viszont jelentősen csökkent az apróvadak száma, akadnak olyan területek, ahol fél megyére kiterjedően pusztultak el fácánok, nyulak.
Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke kifejtette azt is: a vaddisznók túlszaporodása és károkozása miatt Zalában idén arról döntöttek, hogy a korábbinál 20 százalékkal többet kellene kilőni. Az elmúlt évben még 5-6 ezer vaddisznót terítettek le a megyében, de most akár 8-10 ezer kilövése is legfeljebb az állomány kis mértékű csökkentését jelentené.
Országosan 80-100 ezer vaddisznót lőnek le egy-egy évben, tíz éve még csak 35-40 ezer volt a számuk. A faj intelligens és rejtőzködő életmódja, szaporasága és alkalmazkodóképessége miatt azonban nagyon nehéz csökkenteni a túlszaporodott állományt – fűzte hozzá Feiszt Ottó.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.