Tüntetés Moszkvában a fókabébik gyilkolása ellen

A fókabébik gyilkolása ellen tiltakozott Moszkvában mintegy 150 ember, a megmozduláson részt vett többek között Oleg Mitvol, az állami Természetvédelmi Felügyelet vezetője, valamint a környezetvédelmi minisztérium több munkatársa és több ismert tévés személyiség.

_Oroszország mintegy 20 városában voltak tüntetések a hófehér bundájú, hatalmas szemű kicsi fókák védelmében. A grönlandi fóka – amelynek kicsinyéről szó van – a legismertebb fókafajta. Utódait február végén, március elején hozza világra. A szülők öt hétig táplálják az újszülötteket, amelyek ezalatt az idő alatt hófehér bundával bírnak, s mivel alig mozdulnak, teljesen védtelenek.Öt hét után a kis fókák kezdik változtatni a színüket: előbb foltjaik jelennek meg, majd szürkébb, keményebb szőrt növesztenek.

Oroszország az utolsó a világon, ahol mindeddig nem tiltották az egészen fiatal fókák vadászatát, bár február végén már módosították a vonatkozó szabályozást, és a teljes betiltást irányozták elő. Ennek ellenére máig engedélyezett a kis fókák vadászata március 11. és április 30. között, vagyis a fő szaporodási időszakban. Jurij Trutnyev illetékes miniszter februárban a fókavadászat egészének betiltását is kilátásba helyezte március 1-i határidővel, ez azonban nem következett be.  A fókabébik irtása a legdurvább, legvéresebb eljárással történik, dorongokkal agyonverik az állatokat. Az orosz állatvédők jelezték: amennyiben idén is megkezdődik a vérengzés, akárcsak tavaly, most is kiszáll a helyszínre egy számos orosz sztárból álló különítmény a Fehér-tengerre, hogy ott tiltakozzon. Hangoztatták, hogy az engedélyezés mellett szóló érvek nem állják meg a helyüket: nem marad munka nélkül a helyi lakosság, ugyanis a véres munkát a hivatalos adatok szerint hat héten át 75 ember végzi.

Rámutattak arra is, hogy norvég halászok egyre aktívabban részt vesznek a gyilkolásban úgy, hogy megvásárolják a kvótákat: idén az engedély 35 ezer állat leölésére szól. Korábban Mihail Sirokij, a térség legnagyobb, fókavadászattal a kilencvenes évek közepe óta foglalkozó halászati szövetkezetének elnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta: idén nem kaptak kvótát, mind a norvég halászoké lett, akik az állatok korára való tekintet és válogatás nélkül gyilkolják a fókákat.

Szakértők szerint a grönlandi fóka állománya a kilencvenes évek vége óta harmadára csökkent. A grönlandi fókák a szaporodási időszakban kizárólag a Fehér-tengeren, a norvégiai Jan Mayen sziget környékén és a kanadai Új-Foundland térségében gyűlnek össze több tízezres csapatokban, máskor azonban több ezer kilométerre is eltávolodnak innen. Rákokkal és halakkal táplálkoznak, táplálékukért 250 méter mélyre is lemerülnek. Természetes ellenségük a jegesmedve.

Ajánlott tartalom

19 kamionnyi hulladékot szállítottak el a Pilisi Parkerdőből

A Pilisi Parkerdő több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállított el a Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből a tavaly ősszel elindult Tisztítsuk meg az országot! program keretében - közölte a parkerdő az MTI-vel pénteken.