TWIKE- Az elektromos járművek jövője?

Sokan próbálkoznak a biciklik és az elektromos autók előnyeinek ötvözésével, a legtöbb fedett, elektromos motorral és pedállal hajtott gépezet azonban még csak prototípus formájában létezik.

A TWIKE viszont egy kereskedelmi forgalomban lévő hibrid, amivel szabadon róhatjuk Európa és Észak-Amerika útjait immáron majdnem 20 éve.  A pedállal és elektromos rásegítéssel hajtott hibridek közül ez az egyetlen, amely sorozatgyártásban van, eddig több mint 1000 darab készült belőle. A TWIKE a közönségnek először az 1986-os vancouveri világkiállításon mutatkozott be. A látogatókat meglepte a jármű egyedi kezelése, ami kormány helyett botkormánnyal történik, nem csoda, hogy a vezetőket pilótáknak becézik. A német gyártó cég az új tulajdonosoknak tanulóprogramot is kínál, hogy hozzászokhassanak az elsőre furcsának tűnő irányításhoz.

twike
85 kilométeres óránkénti végsebességével a TWIKE akár autópályán is süvíthet, bár ha túl gyorsan hajtunk, akkor hamar lemerülhet a lítium-ion akkumulátor. Ahhoz, hogy ne ragadjunk az út szélén, 125 kilométerenként találnunk kell egy töltőhelyet. A hibrid az autók néhány kényelmi funkcióját megtartotta, például fedett, kétszemélyes, és még egy kis csomagtér is helyet kapott a hátuljában. Egy dolog azonban komolyan hátráltatja a TWIKE széleskörű elterjedését: az ára. Egy festés nélküli, 5 lítium-ion akkumulátorral felszerelt modell 40,000 euróba (12 millió forint) kerül. Ennek majdnem felét az előbb említett akkumulátorok teszik ki. Ez még úgy is rendkívül drága, ha beleszámítjuk, hogy sokat spórolhatunk az üzemanyaggal.

twike 2013

A TWIKE tehát elsőre nagyon jól hangozhat, hatékony, környezetbarát, és még a sofőrt is segít fitten tartani. A magas költségek miatt azonban valószínűleg mindig is csak egy szűk réteg fog érdeklődni iránta, a legtöbben inkább a hagyományos járművek elektromos változatát választják majd.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.