Tyúktollból is készülhet környezetbarát műanyag

Az évente millió tonnaszámra kidobott tyúktollat műanyagok előállítására is fel lehetne használni – közölték amerikai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján.

Yiqi Yang, a Nebraskai Egyetem kutatója a tyúktollat felépítő rostokból álmodta meg az újszerű műanyagot. Ellentétben a korábbi elképzelésekkel, amelyeknél a toll fő alkotóeleme, a keratin csupán adalékként szerepelt az összetett műanyag előállításánál, az új változatban a végtermék tömegének felét teszi ki, ami azt eredményezi, hogy a műanyag létrehozásához jóval kevesebb kőolajszármazék – polietilén, polipropilén – szükséges.  Az elképzelés azért forradalmi, mert a tollból polietilén- és polipropilénszerű anyagot állít elő – magyarázta a kutató a BBC News-nak hozzáfűzve, hogy a műanyag így könnyebben lebomlik, és előállítása is fenntarthatóbb lehet. Yang a feltárt tyúktollhoz metilakrilátot adott, az így nyert műanyagból pedig vékony rétegeket állított elő. Ezek a rétegek keményebbnek bizonyultak, mint a hasonló, más biológiai eredetű hulladékból készült vegyületek. Meghatározó előnyük pedig Yang szerint az, hogy az utóbbiakhoz képest sokkal inkább ellenállnak a víznek. Renko Akkerman, a holland Thermoplastic Composite Research Centre kutatóintézet műszaki igazgatója jó ötletnek tartja a tollból előállított műanyagot, ugyanakkor úgy véli, hogy nyereségességét, gyakorlati alkalmazhatóságát csak nagyobb mennyiség előállításával lehet megállapítani.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.