Ugrásszerűen megnőtt a napelemes rendszerek kapacitása az elmúlt 5 évben

Hihetetlen népszerűvé váltak mind befektetők, mind a lakosság körében a napelemes rendszerek.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ez abszolút érthető is, hisz egy gyorsan megtérülő befektetésről van szó, ami bizonyos esetekben nem csak hogy megszabadítja a háztartásokat a villanyszámlafizetési kötelezettségektől, hanem esetenként még jövedelmet is termel. Nem mellesleg a napelemes rendszerekkel csökkenthetjük a legnagyobb mértékben ökológiai lábnyomunk. Nézzük is a statisztikai adatokat, mekkora mértékű volt a növekedés az elmúlt években!

5 ÉV JELENTŐS KAPACITÁSNÖVEKEDÉSSEL

Korábban senki sem számított arra, hogy a napelemes rendszerek iránti érdeklődés és befektetési kedv olyan méreteket ölt majd, hogy évről évre megtöbbszöröződik a beépített kapacitások mérete. Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke nemrég egy közleményben arról számolt be, hogy a naperőművek beépített kapacitása az elmúlt 5 évben a tízszeresére növekedett Magyarországon. Sőt úgy tűnik, hogy ez a tendencia a jövőben is érvényes marad. Ez pedig rendkívül kedvező az ország számára, hisz a Nemzeti Energiastratégia egyik kiemelt céljaként fogalmazta meg, hogy 2030-ra a hazai áramtermelés 90%-a karbonsemleges legyen, 2050-re pedig ez az érték elérje már a 100%-ot is az uniós célkitűzésekkel összhangban.

A klímavédelmi akcióterv célkitűzései között szerepel még az is, hogy a következő 10 évben a naperőművek beépített kapacitása több mint a háromszorosára növekedjenek, illetve 2035-re már 200 000 háztartásban működjön tetőre szerelt napelemes rendszer. Magyarország az utóbbi években sem tétlenkedett, igazán figyelemreméltó eredményeket mutatott fel. A napelemes háztartási méretű kiserőművek (HMKE) telepített kapacitása 2015-ben még csak 128 MW volt, ami 2020 szeptemberében már elérte a 640 MW-ot, sőt az év végi nagy hajrában ez az érték vélhetően már 700 MW körül mozog. A tavalyi év őszén az MEKH 79 681 db HMKE-t tartott nyilván, amelyből 65 140-et természetes személyek telepítettek.

A növekedési tendenciája még dinamikusabb volt az 50kW-ot meghaladó rendszerek esetében. Ezeknek az erőműveknek, napelemparkoknak a beépített kapacitása az elmúlt 5 év leforgása alatt az ötvenszeresére nőtt! Míg 2015-ben 25 MW-nyi erőmű működött, addig 2020-ra a beépített kapacitások mértéke elérte az 1208 MW-ot. A két méretkategória együttesen 2015-ről 2020. szeptember végére több mint tízszeresére, 153 MW-ról 1848 MW-ra emelkedett. A támogatási rendszereknek, de főként a METÁR-tendereknek köszönhetően tovább bővülhet a megújuló villamosenergia-termelés kapacitása, és így évente újabb 343 GWh energiát állíthatnak elő Magyarországon.

A ösztönző legutóbbi támogatott beruházásainak segítségével a környezetbarát naperőmű-kapacitás, és Ez évente 160 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni – mutatott rá a MEKH elnöke.
Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Energiastratégia adatai szerint a kormány az energiahatékonyság, mint legfőbb célterület mellett az ipari energiahatékonyságot és az elektromos közlekedés térnyerését is kiemelten támogatta. Az operatív programok forráskeretéből a 2014-2020-as időszakban energiahatékonysági beruházásokra és a megújuló energiaforrások hasznosításának növelésére több mint 600 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és mintegy 175 milliárd forintnyi alacsony kamatozású hitel állt rendelkezésre.

A MEKH elnöke felidézte azt is, hogy 2012-2016 között a kötelező átvételi rendszer (KÁT) keretében csaknem 215 milliárd forint működési támogatást kaptak a zöldenergia-termelők. A KÁT-rendszert a METÁR-rendszer váltotta 2017. január 1-jétől, a Nemzeti Energiastratégiában foglaltak szerint 2026-ig a kiosztható maximális éves új támogatás 45 milliárd forint – jelezte. Horváth Péter János kitért arra is, hogy a megújulók lendületes térnyerése a szabályozói oldalt is kihívások elé állítja, mert a naperőművek termelését biztonságosan kell integrálni a meglévő hálózatba. Hozzátette, hogy az ellátásbiztonság érdekében továbbra sem nélkülözhetők a hagyományos technológiák, és ügyelni kell a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások reális összhangjának kiépítésére és fenntartására.

A MEKH támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának növelését, továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását. A Nemzeti Energia- és Klímaterv célkitűzéseinek megvalósításához a fogyasztóknak is törekedniük kell a hatékony energiafogyasztásra és az energiamegtakarításra, mert a legtisztább energia a fel nem használt energia – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.