Úgy pusztulnak az esőerdők, akárcsak a gyufamezők (+videó)

Míg az Amazonas esőerdeinek pusztulása csökken, a világ más esőerdői vészesen fogynak.

A számadatok elég riasztóak, mint a tény, hogy az Amazonas 17 százalékát már megtizedelték, továbbá az indonéz erdőket 74 millió hektárnyi területen teljesen megsemmisítették. Hogy még érthetőbb legyen, minden második másodpercben elpusztul egy focipálya területnyi erdő. A tényt egy érdekes animációval támasztották alá:

A videót a svájci Greenpeace készítette, és azt mutatja be, hogy milyen gyorsan veszíti el Földünk az esőerdőit – mint a legrégebbit Indonéziában, vagy a legnagyobbat, az Amazonas környékén. Nem árt megfeledkezni arról, hogy ilyenkor nem csak az erdőterületek vesznek el, hanem fontos ökoszisztémák is – számos fajt fenyeget pusztulás, mivel ezek sehol máshol nem lelhetők fel a Földön.

Például, a Greenpeace szerint a szumátrai orángutánok száma 1991 óta 91 százalékkal csökkent. Hasonló sors vár számos más fajra is, ha az erdőirtás mértéke nem csökken drámai módon.
A legtöbb esetben a mezőgazdasági fejlesztés és a fakitermelés a legnagyobb oka az erdőirtásoknak. Politikai intézkedéseknek kell történniük ahhoz, hogy ezt megfékezzék. Ennek ellenére folytatódik a pusztítás.
Jó volna, bizonyos környezetvédelmi döntések meghozatala előtt megnézni ezt a videót, és ugyanennyire nem ártana azt is szem előtt tartani, hogy sokkal több forog kockán, mint egy gyufaszálakból készült focipálya.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.