Új céget alapíthat Elon Musk

Elon Musk korábban részt vett az OpenAI megalapításában, most újabb mesterséges intelligenciával foglalkozó céget hozhat létre.

A pletykák szerint egy új, mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupot indít Elon Musk – számol be az okodrive.hu. A cél az lehet, hogy versenyre keljen az OpenAI-val, miután elhagyta a kutatólaboratóriumot, amelynek egyébként társalapítója volt. Állítólag az OpenAI-nál összeférhetetlenség alakult ki a Tesla saját mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvései miatt. Musk legutóbbi megjegyzései alapján most úgy tűnik, hogy egy, a Tesla potenciális versenytársaként működő startupba fektet be.

Az OpenAI a nagy nyelvi modelleken alapuló ChatGPT chatbotja révén vált világhírűvé, az MI fókuszú laboratórium egyik alapítója Musk volt, és eredetileg nonprofit szervezetként működött. Musk 2018-ban lépett ki az OpenAI igazgatótanácsából, és a Tesla saját MI-törekvéseivel való lehetséges konfliktusra hivatkozva megszakította a kapcsolatot. A fő problémát az jelenthette, hogy a Tesla és az OpenAI egyaránt próbálta magához csábítani a terület tehetségeit, bár Musk utóbb elárulta, hogy az OpenAI biztonsággal kapcsolatos irányvonalával és a nonprofit megközelítés elhagyásával sem értett egyet.

A Teslánál azóta rengeteget erősödtek az MI-termékek létrehozására irányuló törekvések, elsősorban az autókba szánt önvezető program miatt, de a Tesla Bot humanoid roboton keresztül is. Musk szerint jelenleg a Teslának van a legerősebb MI-csapata a világon, és azt mondta, hogy a vállalat szerepet fog játszani az emberi intelligenciát mutató, úgynevezett mesterséges általános intelligencia kifejlesztésében.

A Financial Times értesülése szerint Musk már el is csábított mérnököket és kutatókat más szervezetektől, és több ezer Nvidia grafikai processzort vásárolt fel a cég elindításához. A hírek alapján befektetőket is keres, és tárgyal a már ismert, a Tesla és a SpaceX mögött álló támogatóival. Az új, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat felépítése nem világos, de úgy tűnik, hogy egy önálló cégről van szó, amely nem kapcsolódik közvetlenül Musk más vállalkozásaihoz.

A Tesla, a SpaceX és a Twitter vezérigazgatója nemrég a közösségi médiaplatformot is az X holdingcége alá helyezte, amely egyes feltételezések szerint hamarosan más vállalkozásokra is kiterjedhet.

Ajánlott tartalom

Új mérési módszert fejlesztettek villanymotorokhoz

Új eljárást fejlesztett ki villanymotorok dinamikai jellemzőinek méréséhez egy, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán működő kutatócsoport.