Új céget alapíthat Elon Musk

Elon Musk korábban részt vett az OpenAI megalapításában, most újabb mesterséges intelligenciával foglalkozó céget hozhat létre.

A pletykák szerint egy új, mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupot indít Elon Musk – számol be az okodrive.hu. A cél az lehet, hogy versenyre keljen az OpenAI-val, miután elhagyta a kutatólaboratóriumot, amelynek egyébként társalapítója volt. Állítólag az OpenAI-nál összeférhetetlenség alakult ki a Tesla saját mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvései miatt. Musk legutóbbi megjegyzései alapján most úgy tűnik, hogy egy, a Tesla potenciális versenytársaként működő startupba fektet be.

Az OpenAI a nagy nyelvi modelleken alapuló ChatGPT chatbotja révén vált világhírűvé, az MI fókuszú laboratórium egyik alapítója Musk volt, és eredetileg nonprofit szervezetként működött. Musk 2018-ban lépett ki az OpenAI igazgatótanácsából, és a Tesla saját MI-törekvéseivel való lehetséges konfliktusra hivatkozva megszakította a kapcsolatot. A fő problémát az jelenthette, hogy a Tesla és az OpenAI egyaránt próbálta magához csábítani a terület tehetségeit, bár Musk utóbb elárulta, hogy az OpenAI biztonsággal kapcsolatos irányvonalával és a nonprofit megközelítés elhagyásával sem értett egyet.

A Teslánál azóta rengeteget erősödtek az MI-termékek létrehozására irányuló törekvések, elsősorban az autókba szánt önvezető program miatt, de a Tesla Bot humanoid roboton keresztül is. Musk szerint jelenleg a Teslának van a legerősebb MI-csapata a világon, és azt mondta, hogy a vállalat szerepet fog játszani az emberi intelligenciát mutató, úgynevezett mesterséges általános intelligencia kifejlesztésében.

A Financial Times értesülése szerint Musk már el is csábított mérnököket és kutatókat más szervezetektől, és több ezer Nvidia grafikai processzort vásárolt fel a cég elindításához. A hírek alapján befektetőket is keres, és tárgyal a már ismert, a Tesla és a SpaceX mögött álló támogatóival. Az új, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat felépítése nem világos, de úgy tűnik, hogy egy önálló cégről van szó, amely nem kapcsolódik közvetlenül Musk más vállalkozásaihoz.

A Tesla, a SpaceX és a Twitter vezérigazgatója nemrég a közösségi médiaplatformot is az X holdingcége alá helyezte, amely egyes feltételezések szerint hamarosan más vállalkozásokra is kiterjedhet.

Ajánlott tartalom

Az OUR Team megalkotta Magyarország első egyhengeres turbófeltöltésű Formula Student versenyautóját

Nagy érdeklődés mellett mutatták be az Óbuda University Racing Team csapatának a fejlesztését, Magyarország első egyhengeres turbófeltöltésű Formula Student versenyautóját, aminek az erőforrását a Széchenyi István Egyetemen működő SZEngine Hallgatói Motorfejlesztő Csapata fejlesztette ki.