Új energiaár-támogatási rendszert vezettek be Németországban

Életbe lépett szerdától Németországban a lakossági és a vállalati fogyasztók terheit egyaránt csökkentő új energiaár-támogatási rendszer.

Az úgynevezett árfék rendszer a földgázra, az áramra és a távhőre vonatkozik. Lényege, hogy a szolgáltató az előző évi fogyasztás 80 százalékáig kedvezményes árat számol fel. A rendszer visszamenőleg, januárra és februárra is érvényes, és a tervek szerint 2024 tavaszáig, a fűtési szezon végéig működik. A fogyasztóknak nincs tennivalójuk, az árazás átalakításáról a szolgáltató gondoskodik. A szövetségi kormány szerint a rendszer egyszerre csökkenti az Oroszország Ukrajna elleni háborúja révén 2022-ben végbement energiaár-emelkedésből fakadó terheket és ösztönöz takarékosságra, hiszen az előző évi fogyasztás 80 százalékának megfelelő rész felüli fogyasztást már nem támogatja kedvezményes ár, így mindenképpen érdemes spórolni az energiával.

A háztartásoknak, intézményeknek és a nem nagyfogyasztóként számon tartott vállalatoknak biztosított kedvezményes ár földgáznál kilowattóránként bruttó 12 cent, az áramnál kilowattóránként 40 cent, a távhő esetében 9,5 cent. A nagyfogyasztóknak biztosított kedvezményes árnál a földgáz esetében a 2021-es fogyasztást veszik alapul, ennek 70 százalékáig kilowattóránként nettó – vagyis hálózathasználati díj és egyéb tételek nélkül – 7 centet kell fizetni, a távhő esetében pedig 7,5 centet. A villamos energiát 13 centes kilowattóránkénti nettó áron biztosítják a nagyfogyasztóknak – azaz az évi 30 ezer kilowattóránál több áramot felhasználó cégeknek – az eddigi átlagos éves fogyasztás 70 százalékáig. A szövetségi kormány egy sor további lépéssel, egyebek mellett a földgáz áfájának csökkentésével és kedvezményes helyi és regionális közösségi közlekedési bérlettel igyekszik enyhíteni az Oroszország Ukrajna elleni támadásával összefüggő lakossági és vállalati terheket. A támogatási programok összeértéke nagyjából 300 milliárd euró.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.