Új energiaellátó rendszer a szekszárdi kórház műtőblokkjában

yolcmillió forintos megtakarítást hoz évente a szekszárdi Balassa János Kórház műtőblokkjában az a kazánrendszer, amelyet európai uniós támogatással épített ki az intézmény.

A 77,5 millió forintos beruházáshoz 11 millió forintot nyert el a kórház a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán – mondta a projekt záró rendezvényén Märcz Zoltán, a kórház gazdasági igazgatója hétfőn Szekszárdon.

A beruházás során a jelenleg legkorszerűbb, svájci technológián alapuló kondenzációs kazánokat építettek be, amelyek 108 százalékos hatásfokkal is működhetnek – tette hozzá.

Az új kazánok három épület – a műtőblokk, a kórház konyhájának és étkezőjének, valamint gyógyszertárának – energiaellátását szolgálják.

Az igazgató megjegyezte, hogy a fűtési költség csökkenése mellett évente 304 tonnával, várhatóan évi 4000 tonna alá mérséklődik a kórház szén-dioxid kibocsátása. Az intézmény a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből további ötmillió forintos bevételre tehet szert.

Märcz Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kórház 2003-ban kezdte korszerűsíteni és decentralizálni energiaellátó rendszerét. A fejlesztés jövőre zárul le, de már idén kiváltják az 1984-ben épült, mára elavult gőzkazánházat.

Az eddigi beruházások évi 100-110 millió forintos megtakarítást eredményeznek a Balassa János kórház számára – hangsúlyozta a gazdasági igazgató.

Ajánlott tartalom

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.