Új, fenntartható építőanyag

A modern, környezetbarát és megújuló energiára épülő építőanyagok korában egyre nehezebb valami újdonsággal előállni. Az osztrák CREE ezért nem is új szabadalmakat keresett, hanem egy régi, de elfeledett technikát modernizált. A hibrid technológia ráadásul most sok pusztulásra ítélt fenyőt menthet meg Észak-Amerikában.

Észak-Amerikában rengeteg fát kell mostanában kivágni egy kártevő bogár miatt, amelynek rengeteg hegyi fenyő esik áldozatul. A kivágott famennyiséget azonban kár lenne hagyni megrohadni, ezért az osztrák CREE (Kreatív Energiaforrás & Energia-hatékonyság) nevű vállalat egy különleges, előre gyártott, enyvezett fából és betonból álló hibrid technikát kínált fel az amerikai építtetőknek. A CREE Ausztriában már fel is épített egy nyolcemeletes épületet, az LCT1-et, amely jól demonstrálja a technológia hatékonyságát. Az enyvezett fenyő nem új találmány, hiszen már 1872-ben szabadalmaztatták Németországban. 1942-ben pedig vízlepergető réteggel is ellátták, így az anyag hirtelen elkezdett terjedni. Az egyik legnagyobb épület pedig, amelynél használták, a 2010-es Téli Olimpiai Játékokra épített Richmond Oval volt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csökkent az Alteo negyedéves bevétele az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak miatt

Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat a tőzsde honlapján kedden.