Új hazai napelemparkot adtak át

A magyar tulajdonú Eurotrade Zrt. Környe határában szerdán átadta nyolchektáros napelemparkját, melyet 1,6 milliárd forintból hoztak létre.

Szűcs Attila, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, a társaságnak 20 éves áramátvételi szerződése van a MAVIR Zrt.-vel, és arra számítanak, hogy a beruházás 8-9 év alatt térül meg. A napelempark évente 6400 megawattóra áramot termel, ami megfelel kétezer átlagos magyar háztartás vilamosenergia-igényének. A fejlesztést harminc százalékban saját erőből hajtották végre, valamint a Takarékbank tízéves futamidejű hitelének segítségével. A nyolchektáros, saját tulajdonú területre közel húszezer, BYD gyártmányú szolárpanelt telepítettek. A keletkező energiát 12 kilométeres kábelen továbbítják és 67 Huawei inverter alakítja váltóárammá a villamosenergia hálózat számára. Az ügyvezető ismertette, hogy az Eurotrade Zrt. cégcsoportja közel 30 megawattnyi naperőműves kapacitást fejleszt, négy erőmű már termelésben áll. Az Eurotrade Zrt. megállapodást kötött a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó, kínai BYD-del napelemek kereskedelmére. Magyarországon napelemparkoknak már több tízezer táblát értékesítettek és készülnek és belépni készülnek a háztartási kiserőművek piacára.

MTI/Bodnár Boglárka

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.