Új, környezetkímélő midibuszok állnak forgalomba Miskolcon

Átadták a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. hat új, környezetkímélő, sűrítettföldgáz-üzemű midibuszát a társaság telephelyén hétfőn, a nemzetközi energiatakarékosság világnapján.

A mintegy negyven utas befogadására alkalmas Iveco midibuszok február 28-án érkeztek Miskolcra, a járműveket az MVK Zrt. közbeszerzési eljárás keretében vásárolta meg. A kedden forgalomba álló buszok klimatizáltak, a járműveket utastájékoztató eszközökkel, utasszámlálóval és biztonsági kamerarendszerrel látták el. Hatótávolságuk eléri a 350 kilométert, és teljesítik az Euro-6-os környezetvédelmi normákat. Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-MMM-Velünk a Város) polgármester az átadóünnepségen hangsúlyozta: a közlekedési társaság tovább fiatalította és “zöldítette” járműállományát.

Rámutatott arra, hogy a midibuszokat alacsony költségekkel lehet fenntartani, és hozzájárulnak a közösségi közlekedés színvonalának emeléséhez is. “Ez egy minőségi lépés a város közlekedése szempontjából, a járműkorszerűsítési folyamatot folytatni szeretnénk” – mondta. Hozzátette, hogy több racionalizálást is végrehajtottak a cégnél az elmúlt években, és bár a földgáz ára jelentősen nőtt tavaly, hosszú távon a környezetet kevésbé terhelő meghajtások jelentik a jövőt. A polgármester közölte: az elmúlt hónapokban rákényszerültek arra, hogy dízelbuszokat állítsanak vissza a forgalomba, mert azok működési költsége alacsonyabb volt, most azonban, hogy “kezd konszolidálódni az energiaszektor”, ismét fontos szerepet kapnak a gázüzemű buszok Miskolcon. Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta, az új midibuszok olyan vonalakon járnak majd, ahol eddig kisebb kihasználtsággal és ezáltal nagyobb költségráfordítással szóló autóbuszok közlekedtek. Kitért arra, hogy a midibuszok környezetterhelése alacsony, és üzemanyagfogyasztásuk “messze kedvezőbb”, mint a szóló típusú CNG-busz gázköltsége, vagy mint egy szóló dízelautóbusz üzemanyagköltsége, így a társaság gazdaságosabban tudja üzemeltetni az érintett járatokat.

Az MVK Zrt. jelenleg mintegy 140 járműből álló autóbuszflottával rendelkezik – a buszok fele dízel meghajtású -, a hosszú távú terv az, hogy az évtized végére az összes régi, dízelmotoros autóbuszt lecserélik korszerű, környezetkímélő, kényelmes és megbízható járműre. A flotta modernizálásának első lépéseként 2016 tavaszától 75 CNG-üzemű autóbusz állt forgalomba Miskolcon, majd 2022 augusztusában tovább “zöldült” és fiatalodott az állomány 10 új, BYD típusú környezetkímélő, klímasemleges elektromos autóbusszal. Ez a modernizációs folyamat folytatódik most a midibuszok forgalomba állításával.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.