Új lakás, zöld lakás

Költözni mindig stresszes, és ilyenkor a legtöbben úgy érezzük, hogy minden csőstől szakad ránk, és a legjobb minél hamarabb túllenni az egészen. A későbbi kellemetlenségek, magas számlák ellen már érdemes az első napon zöld lépéseket tenni.

1. A beköltözést érdemes egy alapos festéssel kezdeni.  A legtöbb esetben szükség is van rá, de ez a legegyszerűbb megoldás arra is, hogy személyessé varázsoljuk új otthonunkat. Fontos azonban, hogy ne VOC, azaz illékony szerves vegyületet, oldószert tartalmazó festéket használjunk.

2. Ellenőrizzük a vizesblokkot! A csöpögő csapok vagy a szivárgó WC rengeteg felesleges kiadást generálnak. Van, hogy egy öblítés 3 gallon vizet igényel, de ha lecseréljük a tartályt egy víztakarékos megoldásra, sokat spórolhatunk.

3. Használjunk kompakt izzókat a hagyományos égők helyett. Míg egy sztenderd izzó fogyasztása 60 kilowatt, a kompaktoké 9.

4. Szigeteljük az ablakokat. Energia- illetve hőveszteségünk 25%-át küszöbölhetjük ki ily módon. A szigetelőhab a legjobb megoldás, de a redőny vagy a nehéz függöny átmeneti megoldásnak megfelelnek.
Tulajdonképp a fent említett utat mindannyian végigjárjuk, esetleg nem vagyunk tisztában azzal, hogy ezekkel a zöld lépésekkel nem csak magunknak, hanem a környezetünknek is segítünk. Remélhetőleg egyre többen vesszük majd figyelembe, hogy az, amit magunkért teszünk,a környezetünket mennyire terheli meg.

Ajánlott tartalom

Ekkortól igényelheti az ingyen napelemeket

December első napjaiban érkezik a legújabb napelemes támogatás.