Új magyar építési technológia a láthatáron

A neten botlottam bele egy erdélyi származású építész 3D-s programokon, és számítógép-vezérlésű vágógépeken alapuló új építéstechnológiájába.

A szerkezeti megoldást szabadalmaztatták, bemutatóházak is épülnek, láthatóan bármilyen forma felépíthető belőle, az ötlet ráadásul egyszerű, mint a faék, ami épületszerkezetnél mindig előny. De vajon jó-e, és kinek? Portik Adorján erdélyi származású építész kidolgozott egy új építési eljárást, amit „Free Form Buildings / Szabad Formájú Épületek” néven szabadalmaztatott. Az ötlet lényege, hogy egyszerű, bárhol kapható, 10mm-es OSB-lapokból (Oriented Strand Board – irányított szálelrendezésű lapok, mindenki ismeri az építkezéseket határoló ideiglenes kerítésekről, amúgy a könnyűszerkezetes építés egyik legelterjedtebb anyaga) és cseréplécekből tetszőleges formákat csavaroznak össze. A statikai merevséget a térhálós szerkezet adja, ami nem újkeletű ötlet, de az igen, hogy mindezt OSB-ből el lehet készíteni, és valóban megáll. Tömör fa oszlopokat, gerendákat, szarufákat nem kell használni, ahogy egyéb kiegészítő szerkezetet sem. Mivel a falban keresztben fekvő vagy álló lapok vastagsága mindössze 1 cm, a kazetták közé töltött hőszigetelő anyag (leginkább cellulózrost, azaz újrahasznosított újságpapír illik bele) gyakorlatilag hőhíd-mentesen képes határolni a házat. Az erdélyi Csobotfalvára tervezett bemutatóház kielégíti a passzívház követelményeket, a forma bármilyen anyaggal tetszőlegesen burkolható. A térháló szabályos és szabálytalan síklapokból is felépülhet, ez a formától függ.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.