Új-Mexikó az első nemzet, aki kitiltotta a területéről a kőolaj-és földgázkitermelőket

Amíg az Egyesült Államok északi részén környezetvédőket és aktivistákat tartóztatnak le, akik az olajóriások szennyező tevékenységére ellen tüntetnek, addig az Új-Mexikói Mora megye vezetése egy rendelettel (a helyi Bill of Rights) befagyasztotta a nemzetközi olajipar tevékenységét a területén.

Az amerikai központi politikával szembemenve és a világon, egyedülálló módon betiltott a megye területén minden kőolaj-és földgázkitermelés az ott élők, a föld és víz a védelmében. A héten hozott moratóriumában még a próbafúrásokat is felfüggesztette, írja a greenprofit.hu.

Új-Mexikó másik megyéjében, San Miguelben, már egy ideje hasonló rendelet van érvényben. Ebben a megyében nem véglegesen tiltották meg a gáz- és olajóriásoknak a tevékenységet, csak ideiglenesen függesztették fel a fúrásokat a rendkívüli aszály miatt.

A Santa Fe-i sajtótájékoztatón elmondták a megyei tisztségviselők, hogy a szövetségi és állami törvények nem adnak megfelelő védelmet a közösségeknek, ezért döntöttek a teljes tilalom mellett. Nem tartják biztonságosnak a technológiát, amit ezek a cégek alkalmaznak és kérésük ellenére sem alkalmaztak egy biztonságosabb eljárást, melyről kiderült semmivel sem lett volna költségesebb. Viszont az alkalmazott technológia, melyhez ragaszkodtak a cégóriások, az aszály sújtotta területen évente több millió vizet használt volna el. Mivel ebben a régióban minden évben egyre súlyosabb az aszály, a talajvíz elhasználása és szennyezése nem megengedhető. Ezért számukra nyilvánvaló volt, hogy ezeknek a nemzetközi cégeknek csak a profit a céljuk, így elutasítanak minden ilyenfajta tevékenységet a területükön.

Wally Drangmeister, a New Mexico Oil and Gas Association szóvivője nyilatkozatában kifejtette, hogy a teljes moratóriumot érthetetlennek tartják, hisz hatalmas bevételtől esik el Új-Mexikó és a megye. A bevételeken kívül ez még munkahelyeket is teremtett volna és fejlődést a megye számára. A kutatások teljes blokkolását pedig értelmetlennek tartják, hisz egy későbbi döntés még feloldhatja a moratóriumot.

A döntést egy hosszú jogi harc előzte meg a bíróságon. Múlthét hétfőn egy állami bíróság az anti-fracking környezetvédők javára döntött, a megyei kormányzat pedig még ezen a héten a bírósági döntés alapján elrendelte a teljes tilalmat. A bíróság kimondta, hogy joguk van a megyéknek megvédeni az ott élők és a föld jogait a cégekkel szemben és egyedi rendeletekben tilthatják be a tevékenységüket.

A moratóriumban lefektették, hogy az embereknek joguk van a tiszta levegőhöz, a vízhez és az egészséges környezethez. A közösségi jog felülírhatja a vállalatok profitszerzéséhez való jogát.

Az Egyesült Államokban eddig 150 közösség, köztük New York, Las Vegas, Pennsylvania, Ohio, Maryland és most Mora megye hozott létre helyi alkotmányt (Bill of Rights), mely egyes pontokban szembement a szövetségi döntésekkel. Egységesen kiállnak amellett, hogy a helyi önkormányzatokat megilleti az a jog, hogy ellenőrizzék a vállalati tevékenységeket a területükön.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.