Új napenergia-forradalom az Egyesült Államokban

Rekordot hozott az Egyesült Államokban 2013 első negyedéve a napenergia terén. Annak ellenére, hogy nőtt a palagáz piaca, a megújuló energiák egyre nagyobb szerepet játszanak az ország energiatermelsében.

A Solar Market Insight nevű piackutatás szerint, amelyet az amerikai napenergia-ipari szövetség (SEIA) a GTM Research-csel közösen végzett, az Egyesült Államok idei új energiakapacitásának 49% a napból származott. Az év eleje óta 723 MW-nyi naperőmű lépett működésbe, ez 33%-os növekedés 2012 első negyedévének 544 MW-jához képest. Különösen élénk a magánházak esetében a piac, különösen Arizonában és Kaliforniában. Ez utóbbiban a magánházakra telepített napelemek vásárlása meghaladta az egyéb alkalmazásokat. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a magáncélú napelemes berendezések ára 6, az egyéb felhasználásúaké pedig 4 dollárral csökkent wattonként – állapította meg a Solar Market Insight. A tanulmány szerint az idén még további 4,4 GW napelemes kapacitást helyeznek üzembe, és 2016-ig évi 9 GW-os növekedés várható, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.