Új napenergia-forradalom az Egyesült Államokban

Rekordot hozott az Egyesült Államokban 2013 első negyedéve a napenergia terén. Annak ellenére, hogy nőtt a palagáz piaca, a megújuló energiák egyre nagyobb szerepet játszanak az ország energiatermelsében.

A Solar Market Insight nevű piackutatás szerint, amelyet az amerikai napenergia-ipari szövetség (SEIA) a GTM Research-csel közösen végzett, az Egyesült Államok idei új energiakapacitásának 49% a napból származott. Az év eleje óta 723 MW-nyi naperőmű lépett működésbe, ez 33%-os növekedés 2012 első negyedévének 544 MW-jához képest. Különösen élénk a magánházak esetében a piac, különösen Arizonában és Kaliforniában. Ez utóbbiban a magánházakra telepített napelemek vásárlása meghaladta az egyéb alkalmazásokat. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a magáncélú napelemes berendezések ára 6, az egyéb felhasználásúaké pedig 4 dollárral csökkent wattonként – állapította meg a Solar Market Insight. A tanulmány szerint az idén még további 4,4 GW napelemes kapacitást helyeznek üzembe, és 2016-ig évi 9 GW-os növekedés várható, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.