Új okostelefon a Nokiától

A mobiltelefon-gyártó Nokia, a digitális térképészeti szakértő Navteq és az autóipari rendszerek és alkatrészek szakértelme, a Magneti Marelli együttműködésének eredményeként hamarosan a kezünkbe foghatjuk azt az okostelefont, melyet a három vállalat közösen hoz létre – a járműbe épített információs és szórakoztató rendszerek pedig ennek segítségével lesznek vezérelhetők.

Az intelligens rendszernek köszönhetően folyamatosan ellenőrizhetjük a legfontosabb adatokat, mint például az üzemanyag-szintet és a motor állapotát. 
Csatlakoztatás után az okostelefon-funkciók, szolgáltatások és alkalmazások azonnal megnyithatók lesznek, és az autóba épített képernyőkön és az audio-rendszeren keresztül folyamatosan ellenőrizhetők és irányíthatók.

Ezen felül az ADAS (Advanced Driver Assistance System, vagyis speciálisan a vezetőt támogató rendszer) biztonsági funkciókon alapszik, ilyen például az a figyelmeztetés, mely akkor jelenik meg, mikor az autó éles kanyar felé közeledik, felhívva ezzel a sofőr figyelmét a lassításra.

„Boldogok vagyunk, hogy része lehetünk ennek az új innovációs technológiának, és alig várjuk az új lehetőségeket, melyeket az újítás hoz majd. – mondta Vesa Luiro, a Nokia fejlesztési vezetője.

„A modern autókban található információs és szórakoztatási rendszer vezérlése mára már az okostelefonok természetes képessége. Nemcsak az Ovi térképek hang-navigációját egyszerűsíti, de egyszerűen és könnyen csatlakoztathatók lesznek hozzá más tartalmak is, mint a zene, vagy az OVI Store más, egyedi kütyüje.

Ezt az úgynevezett „Virtuális Számítógép Hálózati réteget”, mely még alfa fázisban van, a Nokia Palo Alto-i kutatótermével együttműködve dolgozták ki.

Ajánlott tartalom

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok. Sőt, a technológia más szektorok fogyasztásának és kibocsátásának csökkentését is felgyorsíthatja - állapítja meg az Ericsson legfrissebb kutatása.