Új passzívház kategóriák: számít a megújuló energia is!

A szabatosan definiált passzívház követelményrendszer hatékonyságát megépült példák ezrei bizonyítják világszerte. A megújuló források egyre növekvő alkalmazása életre hívta az igényt az újabb passzívház kategóriákra, melyeket a darmstadti Passzívház Intézet a közeljövőben fog publikálni.

Ezek nem csak az energia igényt veszik majd figyelembe, hanem az épületekben történő energiatermelést is, például a napelemeket, napkollektorokat. A passzívházak reális megoldást kínálnak a jövőben is az „energiaforradalom” számára, miközben a „közel nulla energiafogyasztású” épületek számára is megfelelő alapot képeznek. Mint az köztudomású, az előírások szerint 2020 után ez minden épületre kötelező lesz az EU-­ban. „Olyan épület, mely több energiát termel, mint fogyaszt, nem csak lehetséges, de gyakran célszerű is” – jelentette ki Dr. Wolfgang Feist, a PHI igazgatója.

Rendkívül fontos azonban a számítás módszertana, amikor a szabvány követelményeit megállapítjuk. „ Egy épület, amely energiatöbbletet termel a nyár folyamán, nem feltétlenül rendelkezik jó energiamérleggel. A fotovillamos napelemek például csekély energiát termelnek télen, amikor egyébként a legnagyobb a fűtési célú energiaigény. Ezért a számítás csak akkor működik, ha az energiaigény télen is nagyon alacsony.”

Az energiahatékonyság a passzívház szabvány alapja marad. Továbbfejlesztésként, az új épületkategóriák értékelni fogják a megújuló források által fedezett energiaigény mértékét. Egy családi ház példáját alapul véve, az új „Passzívház Plusz” (Passive House Plus) kategória azt tanúsítja, hogy annyi energiát termel a ház, mint amennyit fogyaszt (tehát zéróenergiás), míg a „Passzívház Prémium” (Passive House Premium) kategória azt jelzi majd, hogy a ház többet termel, mint amennyit fogyaszt, ­ tehát pluszenergiás.

Prof. Feist az új passzívház kategóriákat a 2014­-es Nemzetközi Passzívház Konferencián ismerteti. A konferenciára 2014. április 25-­26-án kerül sor Aachenben. „Az új energiaosztályok az energiatermelést az egyes épületek sajátosságainak figyelembe vételével állapítják meg” – hangsúlyozta Dr. Benjamin Krick, tudományos kutató (PHI). Egy, a passzívház szabvány szerint épített családi ház viszonylag könnyen energiatermelő kategóriába kerülhet; ugyanez egy többlakásos ház esetében már sokkal nehezebb lehet, mivel ezek az épületek fajlagosan (a lakóterülethez viszonyítva) kisebb hasznosítható tetőfelülettel rendelkeznek, ahol például a napelemeket el lehet helyezni. „Ezen ok miatt az új energiaosztályok az energiatermelési potenciált a földszinti beépítettséghez képest veszik figyelembe.”

Az új értékelés kidolgozásának alapja egy olyan jövőbe mutató elképzelés, melyben az elektromos közösségi hálózatba kizárólag megújuló energia kerül majd. A hagyományos épületekhez viszonyítva a két évtizede kifejlesztett passzívház követelmény rendszer akár 90%-­os fűtési (és hűtési) energia megtakarítást tesz lehetővé. A kimagasló hatékonyságú nyílászárók, szellőzési rendszerek és kiválóan hőszigetelt épületburok a passzívházaknak kiemelkedően jó komfortot biztosítanak egész évben. A téli fűtési szezonban a szükséges hőenergia nagy részét passzív forrásokból lehet biztosítani (ilyen például a Nap sugárzó hője). Nyáron, a passzívház alapelvek betartásával hűvösen lehet tartani az épületeket, gyakran aktív hűtés nélkül is.

A passzívház követelményrendszer világos és következetes. A szabvány teljesítőképességét megvalósult épületek ezrein vizsgálták és mérték. Több, mint 50 ezer passzívház lakóegység épült világszerte. Gyakran gazdasági megfontolások vezetnek a passzívházak építéséhez, az energiahatékonyságra fordított költségek gyakran a megtakarított energia árából megtérülnek néhány év alatt. A használókat pedig a passzívházak kiemelkedő komfortja vonzza, az egyenletes belső hőmérséklet és az optimális belső levegő minőség.

További részletek a passzívház követelményrendszerről és a minősítésről: www.passivehouse.com

Aachenben rendezik meg a 18. Nemzetközi Passzívház Konferenciát

Idén Aachenben rendezik meg a Nemzetközi Passzívház konferenciát, 2014. április 23-27. között. A konferencia kétnapos, április 25-én és 26-án hallhatók előadások; április 23-án és 24-én különböző szakmai kísérőprogramok, köztük speciális tanfolyamok látogathatók. A szakmai tanulmányút idén sem marad el: április 27-én kereshetnek fel passzívházakat szervezett szakmai kirándulás keretében, csoportosan az érdeklődők. A konferencia programja már elérhető a rendezvény weboldalán.

Évek óta látogatják magyar passzívházépítők a nemzetközi konferenciát. A Passzívházépítők Országos Szövetségének tagjai, mint egyedüli magyar iPHA-tagok, kedvezményesen vehetnek részt a konferencián és a kísérő rendezvényeken. A konferencia weblapja, további információ: http://www.passivhaustagung.de

forrás: paosz.hu

Ajánlott tartalom

Vannak, akik jól jártak a napelem telepítéssel. Mutatjuk a részleteket!

Magyarországon a napelemek telepítését kivárók most hosszú távú előnyökre tehetnek szert.