Új tévésorozat készül

Minisorozatot készít Máté Bence természetfotós munkájáról a Spektrum TV, amely a Természetfilm.hu és a brit Nutshell Productions közreműködésével mutatja be, hogy milyen módszerekkel válik láthatatlanná a madárfotózásra szakosodott fényképész.

A nagyfelbontású (HD) technológiával készülő, háromszor 26 perces természetfilm-sorozatban láthatóak lesznek azok a saját készítésű lesek, amelyekből a fotós úgy figyelheti meg a madarakat természetes környezetükben, hogy azok erről mit sem sejtenek. A 26 éves Máté Bence ezeknek a leseknek is köszönheti, hogy nevét természetfotós körökben világszerte ismerik. Tavaly ősszel vehette át Londonban a világ legfontosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját. Árnyjáték című fényképével nemcsak a legjobb természetfotóért járó elismerést vihette haza, de őt választották 2010 természetfotósává is. Az ismeretterjesztő csatornán az év végén műsorra kerülő egyedülálló filmsorozatban a különleges leshelyek mellett a természetfotósok “főszereplőit”, a szalakótákat, a gyurgyalagokat, a búbos bankákat, a szürke gémeket, és a nagy kócsagokat ismertetik meg nézők.

 
A sorozat forgatása május elején kezdődött. Jelenleg a kihívást az jelenti, hogy a filmes stáb a leseket kívülről mutatja be, így a fotósok búvóhelyeihez hasonlóan az operatőröknek és felszereléseiknek is láthatatlanná kell válniuk. A Kiskunsági Nemzeti Park területén található “láthatatlan lesek” közül vannak olyanok, amelyek több évvel, a madarak érkezése előtt készültek. Az operatőröknek viszont csak néhány hetük van arra, hogy ezeket működés közben mutassák be a nézőknek. A jobb látószög érdekében több mini kamerát, valamint automata, távolról irányítható kamerákat is alkalmaznak. A cél az, hogy a nézők egy képen láthassák a madarakat és azt a speciális ablakot, amelyen keresztül ki lehet látni, de az állatok nem láthatják az üveg mögötti mozgást. “Ezt az úgynevezett detektívüveges megfigyelést 2005-ben kezdtem használni” – mondta el az MTI-nek Máté Bence, hozzátéve, hogy ezt az eljárást azóta már sokan átvették tőle. “Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a fotós 180 fokban figyelheti meg az adott élőhelyet. Jobban ráláthat a madarakra, miközben azok továbbra is zavartalanul mozoghatnak” – magyarázta a természetfotós. A forgatáson a legendás Phantom High Speed kamerát is bevetik. Ezzel a kamerával másodpercenként 1000 képkockát lehet rögzíteni, így rendkívül élesen, a valós sebességnél 40-szer lassabban mutathatják be azokat a mozgásokat, amelyek a természetben követhetetlenül gyorsan történek. Ilyen például az a tizedmásodperc, amikor a kócsag halat zsákmányol, vagy az a pillanat, amikor a béka éppen egy lepkére csap le.

Ajánlott tartalom

Enyhülhet az aszály a Rajna térségében, bő fél méterrel emelkedhet a vízállás

Enyhülhet a német gazdaság lassulásával fenyegető aszály a Rajna térségében, egy szerdán közölt előrejelzés szerint a következő napokban több mint fél méterrel emelkedhet a vízállás Németország legfontosabb vízi szállítási útvonalán.