Új típusú, geotermikus erőművet építenek hazánkban

Új típusú, innovatív geotermikus erőmű létesítésére 39,3 millió euró támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai közreműködésével benyújtott magyar projekt az Európai Unió pályázatán – tájékoztatta a tárca csütörtökön az MTI-t.

Új típusú, innovatív geotermikus erőmű létesítésére 39,3 millió euró támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai közreműködésével benyújtott magyar projekt az Európai Unió pályázatán – tájékoztatta a tárca csütörtökön az MTI-t. Az NFM közleményében kiemelte: az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium tervezett beruházásának technológiája rendkívül újszerű. Az erőmű létrehozásával egy nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A fejlesztés komoly előrelépést eredményez Magyarország geotermikus energiakincsének hasznosításában. A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújulóenergia-projekt közül választotta ki az Európai Bizottság. A NER300 program a költségek 50 százalékát finanszírozza 39,3 millió euró – mintegy 11 milliárd forint – értékben. Az Európai Unió 2010-ben hirdetett pályázatot NER300 néven a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeinek támogatására. Az Európai Bizottság szerdán tette közzé a támogatott projektek listáját tartalmazó határozatát. A támogatási döntés nemcsak Magyarországnak, hanem az egész régiónak nagy siker. A nyertes pályázatok között összesen három közép-európai projekt szerepel – közölte a minisztérium. Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben célul tűzte ki, hogy 2020-ra az energiafogyasztás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítja. A támogatott projekt a geotermikus energiából történő villamosenergia-előállítással hozzájárul a kitűzött cél megvalósításához – hangsúlyozta az NFM.

+ képünk illusztráció

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.