Új törvény kedvez a zöld területeknek

Az új építészeti törvénnyel véget vetünk a zöld területek csökkenésének Magyarországon, és rendkívüli mértékben szigorodik az új területek beépítése – közölte Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára Facebook-bejegyzésében, amelyről a szaktárca tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elmúlt évtizedekben Magyarország 10 százaléka beépült, miközben élhetetlen agglomerációk jöttek létre, noha rengeteg épület áll üresen és kihasználatlanul. Ennek véget kell vetni, nem engedjük, hogy természetes környezetünk és agrár területeink tovább csökkenjenek – írta az államtitkár. Ennek érdekében az idén októberben életbe lépő, a magyar építészetről szóló törvény minden eddigieknél nagyobb szigorúsággal tiltja meg új területek beépítését. 

Fő szabály szerint tilos beépíteni új területet.

Ez alól kivételt rendkívüli, közcélú esetben is csak az országos főépítész adhat, de a zöld terület nagysága a településen ebben az esetben sem csökkenhet. A törvény értelmében, ugyanis még ebben az esetben is legalább az új kijelöléssel azonos mértékű és legalább azzal megegyező biológiai aktivitás értékű zöldterület, mezőgazdasági terület vagy erdőterület kerül csereterületként kijelölésre az új beépítésre szánt terület kijelölésével azonos település közigazgatási területén belül. Semmilyen körülmények között nem lehet új területet beépíteni, ha a település már beépítésre kijelölt területén belül van olyan szabad, építési tevékenységgel nem érintett vagy barnamezős terület, amely az új beépítést előirányzó rendeltetésnek és használatnak megfelel. Meg kívánják ezen felül akadályozni a települések szétterülését és összeépítését is, ezért a szomszédos települések beépítésre szánt területei között, ahol ez még lehetséges, legalább 500 méteres zöldgyűrűt kell kialakítani, amely a települési zöldinfrastruktúra részét képezi – közölte az ÉKM államtitkára.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.