Új uniós program indul a veszélyeztetett fajok védelmére

MIKES néven 12,3 millió euróból gazdálkodó négyéves programot indít 2014-ben az Európai Bizottság a veszélyeztetett fajok védelmében – közölte kedden a brüsszeli testület.

A program elsősorban az Európán kívüli veszélyeztetett fajok megóvását célozza. Brüsszel a csökkenő elefánt-, főemlős- és orrszarvú-populációk védelmében lép fel, de a bizottság közleménye a karib-tengeri teknősökről sem feledkezik meg. A MIKES angol betűszó, a Minimising the Illegal Killing of Elephants and other Endangered Species, vagyis magyarul az elefántok és más veszélyeztetett fajok orvvadászatának visszaszorításának rövidítése. A program célja a fajok populációinak nyomon követése, az orvvadászat elleni fellépés és a helyi rendfenntartó erők támogatása. Brüsszel azzal indokolja a kezdeményezést a jobbára a Karib-térségben és Afrikában élő fajok védelmében, hogy ezekben a térségekben továbbra is nagyon színes az élővilág és ott élnek a világ legveszélyeztetettebb fajai. A MIKES egy 2001 óta működő uniós programra épül, annak hatókörét bővíti, az ugyanis kifejezetten csak az elefántok orvvadászata elleni fellépést célozta. A program adatai szerint csak tavaly 22 ezer elefántot öltek meg orvvadászok szerte Afrikában, a hatóságok pedig rekordmennyiségű, 35 tonna elefántcsontot foglaltak le.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.