Új-Zéland 10-20%-kal csökkenti széndioxid kibocsátását 2020-ra

Új-Zéland bejelentette azt a saját maga által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 10-20 %-kal csökkenti széndioxid kibocsátását, mellyel a globális éghajlat-paktum is egyetértett.

Bár Új-Zéland üvegházhatást okozó gázkibocsátása, amely kevesebb, mint 0,5 %,  a Kiotói Egyezmény megköveteli a 40 leggazdagabb országtól ökológiai lábnyomuk csökkentését, ezért ennek kiemelkedően fontos szerepe lesz a decemberben megrendezendő csúcson. Ezt szem előtt tartva jelentette be az új-zélandi kormány a széndioxid kibocsátásának akár 20%-os csökkentését a következő 11 évben.

„Ez a cél, nemzetközileg hiteles, a környezetért és a gazdaságért is egyaránt felelős.” – mondta az éghajlatváltozásért felelős miniszter, Nick Smith nyilatkozatában. – „Ez egy ambiciózus, és megvalósítható cél.” Üzleti csoportok egyetértettek Smith-szel, hiszen Japánban és az Egyesült Államokban is elegendő volt egy hasonló döntés meghozatala az éghajlatváltozás kezelésére.

A csökkentés jelentős kihívás lesz Új-Zéland számára, mivel kibocsátásuk 1990 és 2008 között 24%-kal emelkedett egy olyan szintre, ami már meghaladja az ENSZ által felállított határvonalat. Smith továbbá beszélt olyan egyedi intézkedésekről is, amelyek a mezőgazdasági ágazat kibocsátását is csökkentik.

Auckland

„Sikeres első lépésként könyvelhetők el a már megkezdődött tárgyalások a 2012-es Éghajlatváltozási Megállapodás kapcsán.” – mondta Jonathan Boston, a Wellington-i Victoria Egyetem Politikai Tanulmányok Intézetének igazgatója, aki reméli, hogy a 10-20%-os csökkentés a kormány nem végleges álláspontja.
Ezt a nézetet osztja a Greenpeace is, aki kijelentette, a projekt meghirdetésével Új-Zéland nem lesz konstruktív játékos a koppenhágai ülésen.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .