Újabb 20 MW-os napelem parkot épít az Apple

Egy már meglévő, hasonló teljesítményű energia forrást kiegészítendő, újabb 20 megawattos szolár parkot épít az amerikai információtechnológiai óriásvállalat, az Apple.

Észak-Karolinában, Maiden térségében található a cég fő adatközpontja, ahol ezt a fejlesztést a közeljövőben megvalósítják. A mammutvállalat a közelmúltban jelentette be ezt a nagyszabású beruházást. Az új napelemes bázis “üzembe helyezése”, munkába állítása azt jelenti majd, hogy a cég globális energiaellátásában immáron 65 százalékra nő a saját megújuló forrásokból nyert energia részaránya. Egyéb hírforrásokból származó adat, miszerint a megújuló energiaforrások hasznosításának részaránya pillanatnyilag 75 százalékot tesz ki a nagyvállalatnál, de ez nem csupán a saját előállítású forrásokból származik, hanem a különböző külső erőtartalékokból. Például a zöld energia haszonosításából nyerik.

Kedvezőtlen hírnevét ellensúlyozandó az Apple nagy ütemben “lépked” a tiszte energia felhasználása felé. Tudvalevő ugyanis, hogy nem csekély elmarasztalás érte már a céget a légszennyezés miatt. Amerikai sajtóközlemény szerint, tavaly a vállalat a légszennyező gázok kibocsátását közel harmadával növelte. Ugyanakkor az sem hagyható figyelemen kívül, sőt mérföldkőnek tekinthető a cég életében, hogy energiafaló adatközpontjait már 100 százalékban megújuló forrásokból működtetik. Jóllehet nagyrészt a napenergival kapcsolatosak a saját megújuló fejlesztéseik (a vállalati célra dolgozó fotovoltaikus kapacitások közül a cégé lehet a legnagyobb 100 hektáron és 167 millió kilowattos kapacitás Maidenben!), ámde az óriásvállalat azzal is büszkélkedhet, hogy a szél-és a bioerőművi energiával is megújítja, fejleszti energiaellátó bázisát. Az Apple erőfeszítéseit dicséri: a széleskörű, “sokoldalú” energiaellátást segíti elő, hogy Maidenben hatalmas – hidrogén alapú – üzemanyagcella-bázist épített ki.

Ajánlott tartalom

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.