A zöldhatóság második engedélyét is megfellebbezte a Zöld Forrás Környezetvédő Egyesület a Nagymányok határában tervezett, felszíni művelésű szénbánya ügyében, a döntést az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) hozza meg

Újabb fellebbezés a nagymányoki szénbánya ellen

A zöldhatóság második engedélyét is megfellebbezte a Zöld Forrás Környezetvédő Egyesület a Nagymányok határában tervezett, felszíni művelésű szénbánya ügyében, a döntést az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) hozza meg

Laki Zoltán, a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DDKTVF) osztályvezetője  közölte: a harkányi egyesület február 27-én nyújtotta be az újabb fellebbezést, amely 78 oldalon részletezi az egyesület kifogásait.

Az osztályvezető emlékeztetett: a DDKTVF 2008. január 21-én adta ki az első környezethasználati engedélyt a pécsi Calamites Kft. számára felszíni művelésű szénbánya megnyitásához, amelyet ugyancsak a Zöld Forrás fellebbezett meg. Az országos főfelügyelőség augusztusban utasította új eljárásra a régiós hatóságot.

A főfelügyelőség a levegőtisztaságot, hulladékkezelést, a felszíni és felszín alatti vizeket illetően megalapozatlannak ítélet a fellebbezést, táj- és természetvédelmi szempontból írt elő további vizsgálatokat – mondta Laki Zoltán. Az egyesület mostani beadványában előtérbe került a robbantások esetleges káros hatása, például az, hogy azok hogyan hatnak az agrárkultúrákra. Ezt a felügyelőség korábban nem vizsgálta, igaz, nem is tartotta szükségesnek – tette hozzá.Most a  főfelügyelőségnek kell eldöntenie, hogy a fellebbezés érdemi-e – jegyezte meg a DDKTVF osztályvezetője. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ennek az eljárásnak nincs határideje, a jogerős határozat ellen bírósághoz lehet fordulni, de annak nincs halasztó hatálya.

Azt is közölte, hogy a Zöld Forrás Egyesület ügyfélként bejelentkezett az ugyancsak Nagymányok térségében tervezett mészkőbánya engedélyezési eljárásába.  Verbőci József, a Calamites Kft. ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére értetlenségének adott hangot az újabb fellebbezést illetően. Mint mondta, ebben az egyesület visszatér korábban tisztázott kérdésekre. Példaként említette, hogy először nem figyeltek fel a védett keleti ajtós csiga jelentőségére,  később azonban a térség legjobb zoológusa vizsgálta meg a kérdést. A cégvezető szerint megalapozatlan a civil szervezet azon felvetése is, amely szerint a külfejtés során a robbantások veszélyeztetik majd a bátaapáti hulladéktárolót.Verbőci József közölte: cégük ügyészségi vizsgálatot kezdeményez annak tisztázására, honnan származnak az egyesület bevételei.

Az MTI többször kereste a civil szervezet képviselőit, akik elérhetetlennek bizonyultak.Karl Béla, Nagymányok polgármestere arról számolt be, hogy jelentős kárt okoz az önkormányzatnak a két bánya nyitásának késleltetése, ahol már száz ember dolgozhatna. Mint mondta, neki is vannak környezetvédelmi aggodalmai, de az önkormányzat szigorú feltételeket szabott a bányaművelő cégnek. Ugyanakkor Nagymányokon nem osztják a harkányi egyesület aggályait – tette hozzá.

A Calamites Kft. első lépésben a külszíni fejtéssel elérhető 2-2,5 millió tonnára becsült szénvagyont tervezi kitermelni Nagymányok térségében. Ebből évente 100 ezer tonna bányászatát tervezik. Később hozzálátnának a mélyebb rétegekben található, 600 millió tonnára
becsült máza-váraljai szén kitermeléséhez. Verbőci József elmondta: bízik abban, hogy 2009 második felében elkezdődhet a munka.

Ajánlott tartalom

A levegővel tárolják el az energiát kínai tudósok

A kínai sűrített levegős energiatárolási létesítmény 300 MW/1 800 MWh kapacitású.