A Tesco hipermarket-lánc péntektől bevezeti az "egyutas", más néven "eldobható" italcsomagolások visszavételét és levásárolható blokk formájában 5 forintot fizet az ötösével visszaváltott PET-palackokért, valamint 10 forintot ad az alumínium italos dobozokért

Újabb hipermarket-láncban lehet visszaváltani az eldobható palackokat

A Tesco hipermarket-lánc péntektől bevezeti az “egyutas”, más néven “eldobható” italcsomagolások visszavételét és levásárolható blokk formájában 5 forintot fizet az ötösével visszaváltott PET-palackokért, valamint 10 forintot ad az alumínium italos dobozokért

Az üzletlánc elsőként 37 üzletében vezeti be a visszavételi eljárást, amely során először szelektálja, majd bálázza az üvegvisszaváltóban leadott, vagy az visszaváltó-automatába bedobott italcsomagolásokat – fejti ki a cég.

Az áruház ezeket később a szerződött hulladékkezelőn keresztül juttatja el a hulladékhasznosítóhoz, ahol a hulladékból fém, illetve polietilén alapú nyersanyag készül, amelyekből később különféle használati tárgyakat állítanak elő – fűzik hozzá. A Tesco hangsúlyozza: a visszaváltó helyszínek száma folyamatosan bővül, az év végére valamennyi áruházban lesz lehetőség a visszavételére.

Az üvegvisszaváltó-rendszer budaörsi bemutatóján résztvevő Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta: az eljárás hozzájárul a klímavédelemhez, hiszen a szelektíven visszagyűjtött PET palackok és fémdobozok újrahasznosításával csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás – olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közleményében. Hozzáteszik: a zöldtárca kiemelten fontosnak tart minden olyan törekvést, amely csökkenti a lerakókba kerülő csomagolási hulladékot.

A Cora üzletlánc és a THERMO PRESS Hungary Kft. 2008. december 15-től vezette be kísérleti jelleggel az eldobható PET palackok szelektív gyűjtését. A francia tulajdonú lánc két üzletében a vásárlók bármilyen fajtájú használt műanyag italpalackot leadhatnak, amelyek darabjáért jelképes, néhány forintos összeget ad a THERMO PRESS.

Magyarországon évente közel 1 milliárd darab alumínium dobozt és mintegy 1,5 milliárd darab PET (polietilén-tereftalát) palackot hoznak forgalomba. Ezeknek azonban csak kis hányadát gyűjtik vissza, a műanyag palackoknak például csupán 15 százalékát gyűjtik szelektíven, és mindössze 7-8 százalékát dolgozzák fel újra.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.