Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Újabb klímacsúcs, ezúttal Bolíviában
Környezetvédők, globalizációkritikus írók és aktivisták, őslakos és latin-amerikai vezetők gyűltek össze Bolíviában az "emberek klímacsúcsán", amelynek célja "alulról jövő" javaslatok megfogalmazása az év végi mexikói ENSZ-klímatárgyalásokra.

Újabb klímacsúcs, ezúttal Bolíviában

Környezetvédők, globalizációkritikus írók és aktivisták, őslakos és latin-amerikai vezetők gyűltek össze Bolíviában az “emberek klímacsúcsán”, amelynek célja “alulról jövő” javaslatok megfogalmazása az év végi mexikói ENSZ-klímatárgyalásokra.

Az Emberek világkonferenciája a klímaváltozásról és az anyaföld jogairól elnevezésű rendezvényre mintegy 18 ezer embert várnak a világ közel 130 országából, köztük a legszegényebbekből. A csütörtökig tartó eseményről Pablo Solon, Bolívia ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott: “ez az egyetlen módja, hogy a klímatárgyalásokat újra mozgásba hozzuk”.
A szervezők elmondása szerint a konferencián a világ legszegényebbjeinek nyomorúságos helyzetére fognak fókuszálni, szemben a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúccsal, ahol nagyrészt figyelmen kívül hagyták ezt a témát.
A résztvevők közt találni Naomi Klein kanadai antiglobalista írót, aktivistát és José Bovét, a Via Campesina nemzetközi parasztmozgalom szóvivőjét, európai parlamenti képviselőt. Meghívást kapott James Cameron, az Avatar című sikerfilm rendezője és James Hansen amerikai tudós is, aki az elsők között figyelmeztette a közvéleményt a klímaváltozás veszélyeire.

A rendezvényen felszólal majd számos baloldali latin-amerikai vezető is, így Rafael Correa ecuadori, Fernando Lugo paraguayi, Daniel Ortega nicaraguai, Hugo Chávez venezuelai és Evo Morales bolíviai elnök. Utóbbi Koppenhágában tett javaslatait is megvitatják majd a konferencián, így többek között a nemzetközi klímaügyi bíróság felállításáról, valamint a nagy súlyú környezetvédelmi kérdésekben tartott globális referendumról szólót.
A bolíviai konferencia egy nappal azután veszi kezdetét, hogy Washingtonban a világ 17 legjelentősebb gazdaságának képviselői zárt ajtók mögötti előkészítő tanácskozásokba kezdtek a decemberi mexikói klímacsúcs közeledtével.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.