Újabb lépések rezsiügyben? – Ezekért is kevesebbet fizethetünk

Bizonyos megyékben „horrorára” van a kéményseprésnek – hívta fel a figyelmet a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkabizottság vezetője. Megerősítette: további díjcsökkentések is napirenden vannak.

Februárban születhet meg a 10 százalékos rezsicsökkentésről szóló törvény, amely arra is kötelezné a szolgáltatókat, hogy a számlaküldéssel egyidőben az árcsökkenés megvalósulásának részleteiről is tájékoztassák a fogyasztókat – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Németh Szilárd, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkabizottság vezetője, írja a hirado.hu. Rámutatott: a negyedév végére szeretnék lezárni az ügyet, ugyanakkor bízik abban, hogy a szolgáltatók „előre gondolkodnak”, és már a februári számlaküldéskor tájékoztatják ügyfeleiket a távhő, a gáz és a villany árának 10 százalékos mérsékléséről. A munkabizottság vezetője megerősítette: napirenden van a víz, a csatorna és a szemétszállítás díjának csökkentése is. A rezsicsökkentést ellenőrző bizottság elmúlt hetekben szerzett tapasztalatait felhasználva további változtatások is várhatók – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd. A politikus példaként említette, hogy sok kistelepülésen, főként a szegényebb családok pb-gázpalackkal fűtenek, vannak társasházak, ahol „nem albetétekre dobják szét a gázszámlát”, a társasházat a lakossági fogyasztói kategória helyett nagyfogyasztóként tartják nyilván, illetve megtudták azt is, hogy bizonyos megyékben „horrorára” van a kéményseprésnek.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.