Újabb madáreltérítő szerelvényeket szereltek fel hálózati vezetékekre

Madáreltérítő szerelvényeket szereltek fel feszültség alatti átviteli hálózati távvezetékekre Dabas környékén a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) szakemberei.

Az elmúlt években több mint kétezer darab madáreltérítő szerelvényt helyeztek el a MAVIR távvezetékein, ennek köszönhetően az év madarának választott túzok populációinak ütközési balesetei negyedére, évente átlagosan hat példányra – csökkentek – tájékoztatta a társaság hétfőn közleményben az MTI-t.  A hétvégén a MAVIR szakemberei újabb 4 darab Fire-Fly rotációs madáreltérítő szerelvényt szereltek fel a 25 méter magasan függő, feszültség alatt lévő távvezetékekre. Az energiaellátás biztonsága érdekében ezeket csak a legritkább esetekben lehet üzemen kívül helyezni. Az eszközök működésének lényege, hogy a szerelvények forgó lapjait ultraibolya sugarakat is visszaverő bevonattal látják el, így azok a fényben forogva, pulzáló fel-felvillanások hatását keltik. Ezzel a módszerrel észrevehetőbbé válnak a vezetékek a túzokok és egyéb madárfajok számára. Idén további kétszáz szerelvény elhelyezését tervezik.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.